Στο 8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου κατά την σχολική χρονιά 2024-2025, με την καθοδήγηση της συντονίστριας φιλολόγων και φιλολόγου ειδικής αγωγής στο τμήμα ένταξης του σχολείου κ. Αντωνίου Μαρίας και με την υποστήριξη της διευθύντριας κ.Κυριακάκη Χαράς πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω συνδιδασκαλίες ειδικής και γενικής αγωγής με τη εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής τεχνικής και την χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε).
Το Νοέμβριο του 2024, πραγματοποιήθηκε δειγματική συνδιδασκαλία σε τμήμα της Α΄Γυμνασίου, της Συμβούλου Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ηρακλείου κ. Ραμουτσάκη Ιωάννας με τη Φιλόλογο Ειδικής Aγωγής και Συντονίστρια φιλολόγων του σχολείου μας κ.Αντωνίου Μαρία, στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄Γυμνασίου στο κείμενο « Ο παππούς και το εγγονάκι» του Λ. Τολστόι. Η συνδιδασκαλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και την παρακολούθησαν οι φιλόλογοι αλλά και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων του σχολείου μας αλλά και όμορων σχολείων. Ακολούθησε ανατροφοδότηση και επεξήγηση του διδακτικού σχεδιασμού της συνδιδασκαλίας καθώς και συζήτηση με τους/τις συναδέλφους στο πλαίσιο της Συμπερίληψης αλλά και της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας. Τη συζήτηση συντόνισε η Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης κ.Γιγουρτάκη Μαρία.
Προς την επίτευξη λοιπόν της ένταξης και ουσιαστικής συμπερίληψης των μαθητών και μαθητριών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ) στο γενικό τμήμα, της προώθησης της συνδιδασκαλίας αλλά και της ανταλλαγής καλών διδακτικών πρακτικών (ομαδοσυνεργατική τεχνική) με εφαρμογή ψηφιακών μέσων (χρήση ψηφιακού παιγνιδιού kahoot), πραγματοποιήθηκαν «ανοικτά μαθήματα» για όσους συναδέλφους ήθελαν (ανεξαρτήτου ειδικότητας) να παρακολουθήσουν στο κενό τους. Υπήρχε ενημέρωση για την ώρα και το τμήμα αλλά και το αντικείμενο διδασκαλίας. Συγκεκριμένα :
- Στη Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄Γυμνασίου στην 3η Ενότητα «Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε διαφορετικοί» αναλύοντας το θέμα του Ρατσισμού προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες, μετανάστες, άτομα με αναπηρία) και προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισης στην πράξη αλλά στην αλλαγή του τρόπου σκέψης. Συνεργάστηκαν οι φιλόλογοι Γενικής αγωγής Κατσαμάνη Ροδοθέα, Ανδρουλιδάκη Ειρήνη και Ειδικής αγωγής Αντωνίου Μαρία και Σαïτάκη Μαρία.
- Στην Ιλιάδα του Ομήρου, στην Γ΄και τη Ζ΄ραψωδία. Συνεργάστηκαν οι φιλόλογοι Γενικής Αγωγής Κακούτης Ηλίας και Ειδικής Αγωγής Αντωνίου Μαρία και Μαργαρίτη Ευτυχία.
Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν συνδιδασκαλίες με την χρήση ομαδοσυνεργατικής τεχνικής αλλά και συνδυασμό ψηφιακών εργαλείων (Τ.Π.Ε) μέσω του διαδραστικού πίνακα αλλά και με τη χρήση των τάμπλετ του σχολείου μας.
Συγκεκριμένα:
– Ομαδοσυνεργατική συνδιδασκαλία στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Β΄Γυμνασίου στην ενότητα «Από τον τόπο μου σε όλη την Ελλάδα» (Οκτώβριος &Νοέμβριος 2024).
Συνεργάστηκαν οι φιλόλογοι Γενικής Αγωγής Λεοντάκη Κυριακή και Λουλάκη Καλλιόπη με τις φιλολόγους Ειδικής Αγωγής Αντωνίου Μαρία και Σαïτάκη Μαρία σε όλα τα τμήματα της Β΄τάξης.
– Ομαδοσυνεργατική συνδιδασκαλία στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Β΄Γυμνασίου στην ενότητα «Φιλία» (Φεβρουάριος 2025).
Συνεργάστηκαν οι φιλόλογοι Γενικής Αγωγής Λεοντάκη Κυριακή και Λουλάκη Καλλιόπη με τις φιλολόγους Ειδικής Αγωγής Αντωνίου Μαρία και Σαïτάκη Μαρία σε όλα τα τμήματα της Β΄τάξης.
Σε όλες τις ομαδοσυνεργατικές συνδιδασκαλίες συμπληρώθηκαν ατομικά φύλλα αναστοχασμού από τους μαθητές-τριες, όπου αποτυπώθηκαν οι απόψεις τους για τη διδασκαλία καθώς και τις προτάσεις τους για τη βελτίωσή της.
Eπιπλέον, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2024-2025, εφαρμόστηκαν σε όλα τα τμήματα του σχολείου, στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο πλαίσιο της συνδιδασκαλίας τα παρακάτω ψηφιακά μέσα-εφαργογές (kahoot, quiz, wordwall, one pager, canva, ellinikos politismos, wordart) εμπλουτίζοντας την διδασκαλία και ενισχύοντας το ενδιαφέρον όλων των μαθητών.
Στις συνδιδασκαλίες συμμετείχαν επίσης οι φιλόλογοι Γενικής Αγωγής Δρετάκη Βαρβάρα και Μαυροειδή Ειρήνη και Ειδικής Αγωγής Δεληγιάννης Θάνος.
H διάχυση αυτής της συνεργασίας, μέσω της συνδιδασκαλίας, των εκπαιδευτικών του σχολείου μας έγινε με την παρουσίαση εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στο 5ο Φιλολογικό συνέδριο (που διοργάνωσε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ηρακλείου κ. Ραμουτσάκη Ιωάννα ) καθώς και στο 11ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε με μεγάλη επιτυχία. Γνωστοποιήθηκαν τα οφέλη της συνδιδασκαλίας για όλους τους μαθητές καθώς και οι διδακτικές πρακτικές που υιοθετούνται στο σχολείο.
Όλες οι επιμορφωτικές δράσεις αποτυπώνονται στην ιστοσελίδα του 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου https://8gym-irakl.ira.sch.gr/kathigites/epimorfosi/