Η εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" κλείνει 80 χρόνια ενημέρωσης και ιστορίας, 1946-2026

80 χρόνια «Πατρίς»… και συνεχίζουμε: Όλη η Κρήτη μια γιορτή για την ιστορική εφημερίδα – Δείτε όλα όσα έγιναν στην πλατεία Ελευθερίας (pics, vid)
default

«Και συνεχίζουμε», αυτές οι δύο λέξεις έγιναν σύνθημα χθες βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας, στη μεγάλη γιορτή για τα 80 χρόνια της εφημερίδας «Πατρίς», που έδειξε ότι έχει χτίσει την αναγνωρισιμότητά της και την εμπιστοσύνη της με κάθε Κρητικό, γιατί έχει τηρήσει τις αρχές της εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας όλα αυτά τα χρόνια!

Η μεγάλη εκδήλωση στο Ηράκλειο


Από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε στις 24 Ιουνίου 1946 μέχρι και σήμερα και με την υπόσχεση ότι θα τηρούνται όσο υπάρχει…

Αρχές και αξίες που εκτιμήθηκαν από τον κάθε αναγνώστη ατομικά, δημιουργώντας στη συλλογική συνείδηση την εικόνα μιας εφημερίδας που υπηρετεί μόνο την αλήθεια!

Χωρίς αποκλεισμούς, πάθη και διαβολές!

Το… «και συνεχίζουμε» το ακούγαμε από τους συγκεντρωμένους Ηρακλειώτες που ήρθαν στην πλατεία Ελευθερίας από νωρίς για να παρακολουθήσουν όλο το πρόγραμμα της επετειακής εκδήλωσης. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την «Πατρίδα» δηλαδή, αλλά και ακριβώς το ίδιο άκουγαν και οι αναγνώστες ως αντίδωρο από όλους εμάς, δημοσιογράφους και Διοίκηση…

default
default

Άκουσαν με χαρά το «και συνεχίζουμε, κάνοντας μια νέα αρχή» από τα χείλη του εκδότη Κώστα Ξυλούρη που μίλησε για την συνέχεια της έντυπης έκδοσης, την ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής και τη δημιουργία και ραδιοφωνικού σταθμού.

Έτσι, η πλατεία Ελευθερίας σείστηκε από τον παλμό του ενθουσιασμού και των χειροκροτημάτων που η εφημερίδα «Πατρίς» πέτυχε, δοκιμάστηκε αλλά κρατήθηκε ζωντανή και συνεχίζει να χαράσσει νέα πορεία στο μέλλον, αταλάντευτα σταθερή στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αλλά με πυξίδα πάντα τον Πολιτισμό και την Κρήτη!

Οι κεφαλές που κοσμούν την κεφαλίδα της «Πατρίδας» επί δεκαετίες, του Καζαντζάκη και του Βενιζέλου, θα είναι οι οδηγοί όχι μόνο στο χαρτί, αλλά και στον άυλο ψηφιακό κόσμο που, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό, το patris.gr καταγράφει ως ήρεμη δύναμη μια αξιοζήλευτη πορεία, αποκαλύπτοντας και προβάλλοντας προσωπικότητες, κριτικάροντας τα κακώς κείμενα, επιβραβεύοντας τα καλά, ενημερώνοντας για την τρέχουσα επικαιρότητα, ερευνώντας, αναλύοντας, ακόμη και διασκεδάζοντας τον χρήστη που ζητά όμως αξιόπιστες πηγές!

Η εκδήλωση για την «Πατρίδα» δεν ήταν άλλη μια εκδήλωση: κουβαλούσε μνήμη, πολιτισμό, ιστορία και είχε το βλέμμα στο μέλλον…

Και όλα αυτά υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Λευτέρη Χαρωνίτη, την αισθαντική φωνή της Μαρίας Σουλτάτου και τον Κώστα Μακεδόνα που έκανε την έκπληξη της βραδιάς που μαζί με τον Βασίλη Σταυρακάκη και το συγκρότημά του, τον Γιώργο Ξυλούρη (Καντρή) και το συγκρότημά του, τον Γιάγκο Χαιρέτη και τις αφηγήσεις του Κώστα Φασουλά και της Κατερίνας Βρέντζου και το χορευτικό συγκρότημα του Παπαδόκωστα χάρισαν στιγμές για να ευφρανθεί η ψυχή και να ενδυναμωθεί το πνεύμα!

Το πνεύμα του αναγνώστη που τα κρίνει όλα και τα τοποθετεί σοφά! Εμείς, λοιπόν, συνεχίζουμε χάρη σε σας… τους αναγνώστες μας! Και για αυτό σας ευχαριστούμε…

Γεμάτη κόσμο που έσφυζε από χαρά αλλά και συγκίνηση, ήταν χθες βράδυ η πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο! Κόσμος απλός, που με αυθόρμητη διάθεση ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της εφημερίδας «Πατρίς», για να γιορτάσει μαζί της τα 80 χρόνια κυκλοφορίας της!

Κόσμος που δάκρυσε, που θυμήθηκε την ιστορία του τόπου, κόσμος που συγκινήθηκε για προσωπικότητες που έχουν φύγει, κόσμος που έγινε και παραμένει το πιστό αναγνωστικό κοινό της «Πατρίδας», γιατί ξέρουν ότι αν το γράφει η «Πατρίδα», τότε ισχύει!

Σε αυτή τη δεύτερη εκδήλωση, μετά την πολύ επιτυχημένη με τις βραβεύσεις φορέων και αρθρογράφων της εφημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου το βράδυ της Τρίτης, εκτός από τις καθιερωμένες ομιλίες και χαιρετισμούς, αλλά και την προβολή εξαιρετικών οπτικοακουστικών υλικών, μίνι ντοκιμαντέρ για την ιστορία της εφημερίδας «Πατρίς», που κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 24 Ιουνίου 1946, υπήρχε και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ. Όμως, από νωρίς ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται, προκειμένου να συμμετέχει στην επετειακή εκδήλωση για τα 80α γενέθλιά μας!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγικό οπτικοακουστικό υλικό, ενώ τον κόσμο υποδέχτηκαν στη γιορτή της «Πατρίδας» οι δημοσιογράφοι Γιάννης Φασουλάς και Κατερίνα Νώντα, που είχαν ρόλο παρουσιαστών και συντονιστών.

default

Προσκλήσεις για χαιρετισμό είχαν λάβει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και ο πολύ γνωστός αστυνομικός ρεπόρτερ και βετεράνος της δημοσιογραφίας, Πάνος Σόμπολος.

Αποδόθηκαν τιμές και βραβεύσεις στον Άκη Μυκωνιάτη και τη Μίκα Μυκωνιάτη, απόγονους του Αθηναγόρα και του Αλέξανδρου Μυκωνιάτη, του ιδρυτή και του συνεχιστή της έκδοσης της εφημερίδας «Πατρίς» καθώς και στους:

  • Γιάννη Φασουλά
  • Κατερίνα Νώντα
  • Κώστα Φασουλά
  • Κατερίνα Βρέντζου
  • Σταυρακάκη Βασίλη
  • Ξυλούρη Γιώργο
  • Χαιρέτη Γιάγκο
  • Βρέντζο Μανόλη

Αμέσως μετά, ακολούθησε ένα αφηγηματικό αφιέρωμα με θέμα την ιστορική διαδρομή της Κρήτης μέσα από τα πρωτοσέλιδα της «ΠΑΤΡΙΣ», με αφηγητές τον Κώστα Φασουλά και την Κατερίνα Βρέντζου. Και αμέσως μετά, ακολούθησε ολιγόλεπτος χαιρετισμός και ομιλία από τον σημερινό εκδότη της εφημερίδας «Πατρίς» Κώστα Ξυλούρη και τον σημερινό διευθυντή Λευτέρη Συμβουλάκη. Το πρώτο μουσικό μέρος της βραδιάς άνοιξε από τον Βασίλη Σταυρακάκη με το συγκρότημά του και εν συνεχεία το δεύτερο μουσικό μέρος με τον Γιώργο Ξυλούρη (Καντρή) και τη συμμετοχή του Γιάγκου Χαιρέτη.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης ανέλαβαν τη σκυτάλη ο αγαπημένος τραγουδιστής Κώστας Μακεδόνας και η Μαρία Σουλτάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης.

default
default

Παρόντες και χαιρετισμοί

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπίσκοπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου, ευχήθηκε η “Πατρίδα” να συνεχίσει για πολλές δεκαετίες ακόμα το έργο της, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης στο ίδιο μήκος κύματος, ευχήθηκε η αδέσμευτη φωνή της “Πατρίδας” να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να ενημερώνει τον κόσμο ενώ ο βουλευτής Ηρακλείου Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, χαρακτήρισε την “Πατρίδα” ως “μια ιστορική εφημερίδα που έχει γαλουχήσει γενιές και γενιές και αποτελεί φάρο αλήθειας και έγκριτης ενημέρωσης”.

Συγκινητική ήταν η παρουσία της κόρης του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη. Η Ρηνιώ Ξυλούρη τόνισε ότι οι αξίες της Κρήτης συμβαδίζουν με εκείνες της “Πατρίδας”.

“Γιορτάζει η Πατρίδα, το Ηράκλειο και η Κρήτη ολόκληρη. Συνεχίζουμε με τόλμη, υπευθυνότητα και αξιοπιστία, χωρίς να αδικούμε κανένα. Η Πατρίδα είναι ευθύνη, είναι ιστορία”, τόνισε μεταξύ άλλων ο εκδότης της “Π” Κώστας Ξυλούρης, που ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Νίκο Καστρινάκη, ο οποίος από την πλευρά του υπογράμμισε την άρρηκτη σύνδεση της εφημερίδας με την ομογένεια.

default

Ο διευθυντής της εφημερίδας Λευτέρης Συμβουλάκης, επεσήμανε ότι η “Π” έμεινε αταλάντευτα πιστή όλα αυτά τα χρόνια στις αρχές της Δημοκρατίας και με μαχητικό πνεύμα, θα συνεχίσει να τις υπηρετεί αναφερόμενος στη δημοσιογραφική αποκάλυψη πριν λίγες εβδομάδας για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Αλέξανδρου Δασκαλάκη στο Απεσωκάρι δίνοντας το σύνθημα «συνεχίζουμε και στο μέλλον».

Στο σπουδαίο έργο της εφημερίδας αναφέρθηκαν ακόμα οι σκηνοθέτες Γιάννης Σμαραγδής, Χρήστος Λεοντής καθώς και ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος.

Μεταξύ άλλων το παρών στην εκδήλωση δίνουν ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας Sky Express, Γιάννης Γρύλος, ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, ο διοικητής της ΣΕΑΠ, Ταξίαρχος Φώτης Αρμπής, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Νίκος Καστρινάκης, η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης Σοφία Μαλανδράκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης.

Κώστας Ξυλούρης (εκδότης «Πατρίς»)

«Αυτά είναι 80 χρόνια αμφίδρομης εμπιστοσύνης»

Ο εκδότης της «Πατρίς» Κώστας Ξυλούρης εμφανίστηκε συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της εφημερίδας να συνεορτάσουν διοίκηση, εργαζόμενοι, συνεργάτες και αναγνωστικό κοινό τα 80 χρόνια της κυκλοφορίας της.

Μίλησε για τις αξίες που υπηρέτησε 8 δεκαετίες τώρα η εφημερίδα «Πατρίς», αναφέρθηκε στη νέα εποχή με την ηλεκτρονική έκδοση του patris.gr αλλά και στη δημιουργία ραδιοφώνου που θα γίνει το νεότερο μέλος της οικογένειας της «Πατρίς».

Η ομιλία ξεκίνησε με τον συμβολισμό της επιλογής της πλατείας Ελευθερίας για μια τόσο μεγάλη γιορτή της εφημερίδας «Πατρίς» που αντικατοπτρίζει τις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ελευθεροτυπίας, ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς που πέρασε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξυλούρης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Εδώ, στην καρδιά της πόλης μας, στην πλατεία Ελευθερίας -σε έναν τόπο με ισχυρό συμβολισμό για τη δημοκρατία, την ιστορία και τη συλλογική μας πορεία- συναντιόμαστε για να γιορτάσουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή επέτειο.

Γιορτάζουμε μια δύναμη.

Μια διαδρομή.

Μια «ΠΑΤΡΙΣ».

80 χρόνια παρουσίας.

80 χρόνια μάχης με την αλήθεια.

80 χρόνια εμπιστοσύνης.

Γιατί η «ΠΑΤΡΙΣ» δεν είναι μια εφημερίδα.

Είναι η φωνή του τόπου.

Είναι η μνήμη της κοινωνίας.

Είναι η ευθύνη απέναντι στον πολίτη.

Από το μελάνι… στην οθόνη.

Η «Πατρίς» δεν θα υπήρχε σήμερα αν δεν υπήρχαν οι ιδρυτές της Αθηναγόρας και ο συνεχιστής του Αλέξανδρος Μυκωνιάτης.

Από το χαρτί… συνεχίζει δυναμικά και μέσα από το patris.gr, που αποτελεί τη σύγχρονη, ψηφιακή της φωνή – άμεση, έγκυρη και διαρκώς παρούσα, 24 ώρες το 24ωρο.

Και όμως…

Δεν άλλαξε ποτέ αυτό που έχει αξία:

Η αξιοπιστία.

Η σοβαρότητα.

Η αλήθεια.

Σε έναν κόσμο που μιλά γρήγορα…

η «ΠΑΤΡΙΣ» μιλά σωστά.

Σε έναν κόσμο που φωνάζει…

η «ΠΑΤΡΙΣ» ξεχωρίζει.

Γιατί δημοσιογραφία δεν είναι να προλαβαίνεις την είδηση.

Είναι να δικαιώνεις τον πολίτη.

Η Κρήτη δεν σκύβει.

Δεν ξεχνά.

Δεν σωπαίνει.

Και γι’ αυτό η «ΠΑΤΡΙΣ» στάθηκε όρθια.

Όταν οι στιγμές ήταν δύσκολες.

Όταν οι αλήθειες κόστιζαν.

Όταν η κοινωνία ζητούσε φωνή.

Γιατί η «ΠΑΤΡΙΣ» δεν κατέγραψε την ιστορία…

Την υπηρέτησε. Την υπερασπίστηκε.

Και σήμερα;

Σήμερα δεν γιορτάζουμε το τέλος.

Γιορτάζουμε μια νέα αρχή.

Με δύναμη.

Με τόλμη.

Με όραμα.

Και το λέμε καθαρά:

Η «ΠΑΤΡΙΣ» προχωρά και στο ραδιόφωνο.

Για να ακούγεται παντού.

Για να είναι δίπλα στον πολίτη κάθε στιγμή.

Γιατί η ενημέρωση δεν είναι πολυτέλεια.

Είναι δικαίωμα.

Τίποτα όμως δεν θα υπήρχε χωρίς εσάς.

Τους αναγνώστες.

Τους ανθρώπους που μας πίστεψαν.

Γιατί η εμπιστοσύνη δεν ζητιέται.

Κατακτιέται. Κάθε μέρα.

80 χρόνια δεν είναι παρελθόν.

Είναι ευθύνη.

Είναι συνέχεια.

Είναι υπόσχεση.

Η «ΠΑΤΡΙΣ» ήταν, είναι και θα είναι εδώ.

Με φωνή.

Με αλήθεια.

Με τόλμη.

Γιατί η «ΠΑΤΡΙΣ» δεν ακολουθεί την εποχή. Τη διαμορφώνει».

Ο εκδότης της «Πατρίς» Κώστας Ξυλούρης απηύθυνε ευχαριστίες στη Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, πρώην βουλευτή και νομάρχη, στην αντιπεριφερειάρχη κυρία Γωγώ Μηλάκη, στην αντιδήμαρχο κυρία Ρένα Παπαδάκη, καθώς και στους κ. Γιώργο Καλογεράκη, διευθυντή του Δ.Σ. Καστελλίου, Δημήτρη Σάββα, πρώην διευθυντή της Βικελαίας, και Γιώργο Σχοιναράκη, για την πολύτιμη συμβολή και την ουσιαστική στήριξή τους ως μέλη της Επιτροπής που είχε την εποπτεία της εκδήλωσης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε ο κ. Ξυλούρης στους προσωπικούς του φίλους που ήρθαν από την Αθήνα ειδικά για την επετειακή εκδήλωση για τα γενέθλια της εφημερίδας «Πατρίς»  όπως τον Γιάννη Σμαραγδή, τον Χρήστο Λεοντή, τον Πάνο Σόμπολο, τον Νίκο Καββαδία και τη σύζυγό του Μαριγούλα, τον Διονύση Καββαδία, τη Ρηνιώ Ξυλούρη κόρη του Νίκου Ξυλούρη (Ψαρονίκου), τη δημοσιογράφο του Mega Κατερίνα Νώντα, τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Γιάννη Φασουλά και τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών Νίκο Καστρινάκη.