Βρώμικη δουλειά αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει. Η καθαριότητα του μπάνιου είναι δύσκολη και απαιτητική γιατί πρέπει να ασχοληθείς σχολαστικά με τα είδη υγιεινής και τα αντικείμενα που βρίσκονται εκεί.
Ακόμα κι αν ασχολείσαι τακτικά με το μπάνιο, υπάρχουν κάποια σημεία που θέλουν ειδικό χειρισμό και που αν δεν τα προσέξεις θα το κάνουν να δείχνει βρώμικο και, ακόμα χειρότερα, να μυρίζει ιδιαίτερα δυσάρεστα.
Καθαρίζεις τις επιφάνειες με κρύο νερό
Ή έστω στη θερμοκρασία που τρέχει από τη βρύση. Δοκίμασε να γεμίσεις την μπανιέρα με ζεστό νερό και άστο για μερικά λεπτά πριν αρχίσεις να την τρίβεις με απορρυπαντικό και βούρτσα. Το ίδιο κάνε και στον νιπτήρα. Τα καθαριστικά προϊόντα λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά με ζεστό νερό.
Σκουπίζεις τις πλαστικές κουρτίνες μπάνιου
Ο καλύτερος τρόπος για να τις καθαρίσεις είναι να φτιάξεις ένα μίγμα με ξίδι και ζεστό νερό και να τα βάλεις όλα μαζί σε μια λεκάνη για 1 ώρα. Μετά βάλ’ την κανονικά στο πλυντήριο. Αν είναι υφασμάτινη, πλύν’ την στο χέρι με μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 2 καυτό νερό. Σε κάθε περίπτωση, βγάζεις την κουρτίνα έξω στον αέρα για να στεγνώσει. Πλέον, οι μοντέρνοι διακοσμητές όταν τους ζητάς συμβουλές για να κάνεις ανακαίνιση μπάνιου, σου προτείνουν να αντικαταστήσεις την κουρτίνα με μια γυάλινη πόρτα.
Χρησιμοποιείς χαρτοπετσέτα
Σαφώς και δεν είναι κατάλληλη για να καθαρίζει, μόνο σε επείγοντες περιπτώσεις όταν δεν βρίσκεις κάτι πιο κατάλληλο. Η καλύτερη λύση είναι τα πανάκια με μικροΐνες που απορροφούν τη σκόνη και τους ρύπους. Κάνουν βαθύ καθαρισμό και δεν χαράζουν τις επιφάνειες. Είναι πολύ εύχρηστα, πλένονται και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ξανά.
Δεν καθαρίζεις την οδοντόβουρτσά σου
Μετά από κάθε χρήση πρέπει να φροντίζεις να μη μένουν υπολείμματα από την οδοντόκρεμα. Μία φορά την εβδομάδα, βάζε την σε ένα φλιτζάνι με ξίδι για μισή ώρα έτσι ώστε να εξαφανιστούν όλα τα βακτήρια. Αντικατέστησε την οδοντόβουρτσά σου κάθε τρεις μήνες και άσε την παλιά να σε βοηθάει για να καθαρίζεις δύσκολα σημεία, όπως τους αρμούς από τα πλακάκια.
Δεν βάζεις ηλεκτρική σκούπα
Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να βάζουν σκούπα συχνά στο σπίτι και χρησιμοποιούν την παραδοσιακή ξύλινη που δεν είναι καθόλου πρακτική. Αφήνουν τη σκούπα για μεγάλες δουλειές όπως για παράδειγμα μετά από μια ανακαίνιση σπιτιού, για μια μετακόμιση, για να βάλουν χαλιά κλπ. Όμως είναι ένα καθημερινό εργαλείο, απαραίτητο για να απομακρύνει τη σκόνη, τις τρίχες και τα σκουπιδάκια από το πάτωμα. Είναι απαραίτητη ακόμα και στο μπάνιο και θα σε γλιτώσει και από πολύ χρόνο και κόπο.
Ξεχνάς το πίσω μέρος της λεκάνης
Είναι ίσως το πιο δύσκολο σημείο του μπάνιου μιας και πρέπει να σκύψεις για να φτάσεις. Δυστυχώς όμως εκεί μαζεύονται πολλά μικρόβια. Για να γίνει η δουλειά σου πιο εύκολη ψέκασε την περιοχή με ένα απολυμαντικό και μετά από μερικά λεπτά καθάρισέ το με χαρτί κουζίνας.