Ένα ποσό της τάξεως των 455 εκατομμυρίων ευρώ εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση του Βόρειου Οδικού Άξονα.
Με την συγκεκριμένη εξασφάλιση πόρων, την οποία αποκάλυψε ήδη από χθες η «Π», φαίνεται ότι λύνεται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με την κατασκευή του έργου, αλλά κυρίως την χρηματοδότηση του, που αποτελούσε μεγάλο αγκάθι για κυβέρνηση και Υπουργείο Υποδομών.
Από αυτό το ποσό, περίπου τα 200 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δοθούν στο τμήμα της παραχώρησης από Χανιά μέχρι Χερσόνησο, 90 εκατομμύρια ευρώ στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα από τη Χερσόνησο έως και τη Νεάπολη, ενώ τα υπόλοιπα 165 εκατομμύρια αναμένεται να διοχετευθούν στην άμεση εκκίνηση δημοπράτηση του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος που πρόκειται να εκτελεστεί ως δημόσιο έργο.
Με αυτή την θετική εξέλιξη, η κυβέρνηση καταφέρνει να αντιμετωπίσει μια σειρά από σοβαρά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τις υποδομές της Κρήτης, οι οποίες βρέθηκαν σε διακινδύνευση κατά την αρχική άρνηση του Ταμείου να χρηματοδοτήσει έργα οδικών υποδομών. Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο δεν θα έχει εύκολο έργο ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων, αλλά και την εκτέλεση του έργου.
Το μεγάλο «αγκάθι» σε αυτή την προσπάθεια είναι ο διαθέσιμος χρόνος. Η υποχρέωση της κάθε Αναθέτουσας Αρχής να ολοκληρώσει τα έργα που παίρνουν χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργεί ένα νέο δεδομένο, πολύ αυστηρότερο από αυτό του ΕΣΠΑ. Αν μάλιστα οι απορροφήσεις δείχνουν ότι το έργο “δεν τραβάει”, τότε θα διακόπτεται η χρηματοδότηση και θα απαιτείται η επιστροφή των κονδυλίων που έχουν διατεθεί.
Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό το δεδομένο μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή την Ελλάδα η οποία δεν έχει τη φήμη της «γρήγορης» χώρας ως προς την εκτέλεση των δημόσιων έργων και την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων. Παρ’ όλα αυτά εκτιμάται, ότι ίσως προς αυτή την κατεύθυνση μπορέσει να βοηθήσει σημαντικά ο τροποποιημένος νόμους 4412/2016 που δίνει κατεύθυνσεις επιτάχυνσης των έργων με διάφορους τρόπους, όπως η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στην επίβλεψη των έργων.