Στο πολιτικό συνέδριο «20 χρόνια Ευρωπαϊκών πολιτικών στις νησιωτικές περιοχές: πού βρισκόμαστε;» η Περιφέρεια Κρήτης

Στο πολιτικό συνέδριο «20 χρόνια Ευρωπαϊκών πολιτικών στις νησιωτικές περιοχές: πού βρισκόμαστε;» εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη,  ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος επί Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων και Αντιπρόεδρος της Διάσκεψης Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), Γιώργος Αλεξάκης, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 20ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων 2022 στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε έναν απολογισμό για τις ευρωπαϊκές πολιτικές των τελευταίων δύο δεκαετιών σε ό,τι αφορά στα νησιά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν προς μία «πραγματική εδαφική συνοχή».

Ο Γιώργος Αλεξάκης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευνοϊκού πλαισίου και κατάλληλης στήριξης  για τις νησιωτικές Περιφέρειες, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν την «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» που σχεδιάζει η ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Όπως επισήμανε ο ίδιος, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανάγκες των νησιών και να τα στηρίξουν δυναμικά στις πολιτικές τους.

Με την ιδιότητά του ως Αντιπροέδρου της CPMR αναφέρθηκε στη σημασία της Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας ως παράγοντα ανάπτυξης για νέες βιώσιμες και «γαλάζιες» ευκαιρίες που θα ενισχύσουν τις τοπικές νησιωτικές κοινότητες αλλά και την ανθεκτικότητά τους έναντι των μελλοντικών προκλήσεων. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι για τη μετάβαση προς μια βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία θα πρέπει να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και να καλυφθεί το κενό γνώσης και κατάρτισης που παρατηρείται στον ναυτιλιακό τομέα και μειώνει την ανταγωνιστικότητα του.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη για επενδύσεις στους τομείς της αλιείας και του παράκτιου τουρισμού μέσα από τον εκσυγχρονισμό των σκαφών και την  προσέλκυση νέας γενιάς ψαράδων και τη στήριξη βιώσιμων μορφών τουρισμού, όπου συνυπάρχει η ανθρώπινη δραστηριότητα και η προστασία του φυσικού πλούτου.

Ο κ. Αλεξάκης επεσήμανε ότι «τα νησιά μπορούν να αποτελέσουν κόμβους ¨έξυπνης ανάπτυξης¨ και καινοτομίας και εργαστήρια βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας».