100 Μέρες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Όραμα για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθόρισε 7 προτεραιότητες για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περίοδο 2024-2029 και υποσχέθηκε ότι τις πρώτες 100 μέρες της νέας της θητείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοδοξεί να παρουσιάσει 7 νέες πρωτοβουλίες, που αφορούν τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ένωσης και θα θέσουν το πλαίσιο δράσης για τα επόμενα χρόνια. Πώς, όμως, αυτές οι πρωτοβουλίες από τις Βρυξέλλες επηρεάζουν τις ζωές μας στην Κρήτη;

 

Στο πλαίσιο της Μεγάλης Έκθεσης Κρητικών Τροφίμων και Ποτών (CRETA FOOD & DRINK EXPO), που πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Μαρτίου 2025, το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης συνάντησε τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων, τον κύριο Μανώλη Ιατράκη, ο οποίος μας απάντησε στις ερωτήσεις που το θέσαμε σχετικά με το Όραμα της για τη γεωργία και τα τρόφιμα.

Η Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι η καταπόνηση των υδάτων αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η λειψυδρία επιδεινώνεται περαιτέρω από την κλιματική αλλαγή. Τι είδους μέτρα θεωρείτε κρίσιμα για τη διασφάλιση υδατικής επάρκειας στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια;

Αρχικά, ο κ Ιατράκης επεσήμανε πως θα μπορούσαν να κατασκευαστούν μικροφράγματα στους χειμάρρους μικρής χωρητικότητας (30-50m3) που στόχο θα έχουν την ανάσχεση της ταχύτητας ροής του νερού και να εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ο κ Ιατράκης κρίνει εξίσου σημαντικό το συνδυασμό της κατασκευής των μικροφραγμάτων με τις γεωτρήσεις, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα.

Ένα ακόμα ωφέλιμο μέτρο είναι να εκδίδονται γρηγορότερα νέες άδειες για κατασκευή λιμνοδεξαμενών προς αποθήκευση νερού το οποίο θα χρησιμοποιείται το καλοκαίρι για άρδευση, και οι οποίες θα γεμίζουν το χειμώνα από τα σημεία απορροής των βρόχινων υδάτων. Αυτές οι λιμνοδεξαμενές θα πρέπει να εντάσσονται σε μελλοντικά επιδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως καλή πρακτική, το νέο Όραμα για την Γεωργία και τα Τρόφιμα αναφέρει ότι η χρήση της δορυφορικής τεχνολογίας οδηγεί σε καλύτερη χρήση των γεωργικών πόρων, μειωμένο κόστος εισροών και περισσότερη βιωσιμότητα στην αγροτική παραγωγή. Κατά τη γνώμη σας, ποιες μορφές υποστήριξης μπορούν πρακτικά να βοηθήσουν τους αγρότες στην Κρήτη για να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες στις καλλιέργειες τους;

Για τους αγρότες της Κρήτης, ο κύριος Ιατράκης ανέφερε πως είναι αρκετά σημαντικό να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες στις πρακτικές τους. Αυτό στις μέρες μας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους.

Αρχικά, με την διοργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων και ενημέρωση των αγροτών για να μπορούν να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή.

Επίσης, πέρα από τα ενημερωτικά σεμινάρια για τις νέες τεχνολογίες και μεθόδους, αρκετά ωφέλιμο είναι να παρέχεται και συμβουλευτική υποστήριξη σε κάθε αγρότη για το πως βάσει της κατάστασης του καθενός, θα είναι ωφέλιμο για τον ίδιο να χειριστεί την κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζει.

Ο κ Ιατράκης τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δοθούν επιδοτήσεις για την προμήθεια νέου εξοπλισμού.

Μια άκρως καινοτόμα πρωτοβουλία θα ήταν να δημιουργηθούν πιλοτικές εφαρμογές για επιτόπια επίδειξη και εκπαίδευση, γεγονός που θα συνέβαλε τα μέγιστα στη δια βίου εκπαίδευση των αγροτών στις νέες μεθόδους και τεχνικές.

Υψίστης σημασίας για τον κ Ιατράκη είναι να υπάρξει υποχρεωτική σύνδεση των νέων τεχνολογιών με τη μορφή μοριοδότησης με όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν τον αγροτικό τομέα (με έμμεσο ή άμεσο τρόπο), καθώς και με τα υφιστάμενα συστήματα ενίσχυσης των αγροτών, όπως είναι τα Σχέδια Βελτίωσης, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, και τα Προγράμματα Leader.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι μικρομεσαίοι γεωργοί αποτελούν τον κοινωνικό ιστό των αγροτικών περιοχών, προστατεύοντας τη φύση και τα μέσα βιοπορισμού. Έχετε κάποια πρόταση για βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ μικρομεσαίων αγροτών ώστε να αυξήσουν την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα τους;

Ο κύριος Ιατράκης πρότεινε αρχικά να μην δίνονται επιδοτήσεις σε μελετητικά γραφεία. Έτσι, οι αγροτικοί σύμβουλοι δεν θα σχετίζονται με κανένα τρόπο με μελετητικά γραφεία, με συσχέτιση των ΑΦΜ τόσο των ιδιοκτητών των γραφείων, όσο και των συγγενών τους έως δευτέρου βαθμού.

Επίσης πρότεινε οι εξειδικευμένοι γεωπόνοι που δε θα έχουν κατάστημα γεωργικών εφοδίων, μπορούν να επιτελούν το ρόλο του αγροτικού συμβούλου με σχέση εργασίας με τον παραγωγό για τουλάχιστον 3 έτη.

Η λύση αυτής της συνεργασίας θα επέρχεται μόνο όταν ο σύμβουλος-γεωπόνος κρίνεται αναποτελεσματικός απέναντι στον παραγωγό ή ο παραγωγός αρνείται/ αδυνατεί να υλοποιήσει τις οδηγίες του συμβούλου.

 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται, εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες γι’ αυτές.