Αν και στις μέρες μας είναι γνωστό πως οι οικογένειες δεν αποκτούν πολλά παιδιά, είναι κάποιοι που -όπως φαίνεται- είναι γεννημένοι γονείς. Έτσι, αύριο που τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 γυναίκες θα γιορτάσουν, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, ως πολύτεκνες.
Είναι εκείνες οι γυναίκες, που «κόντρα στο ρεύμα των καιρών», αποδείχθηκαν θαρραλέες, αποκτώντας από τέσσερα παιδιά και πάνω η καθεμιά. Οι ίδιες δεν θεωρούν πως έκαναν και κάτι σπουδαίο, γεννώντας από τέσσερα ως και 14 παιδιά, γι’ αυτό και δεν θέλουν να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης γι’ αυτό. Ωστόσο, αρκετές από αυτές -νέες ακόμα- δίνουν καθημερινά την μάχη σε πολλά επίπεδα, στην ανατροφή των παιδιών τους, στη στήριξη της οικογένειας, αλλά και στον επαγγελματικό στίβο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου πολυτέκνων Ηρακλείου, στα μητρώα του βρίσκονται καταγραμμένες 11.500 οικογένειες, γεγονός που, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του με καμάρι, κάνει τον Σύλλογο τον δεύτερο πολυπληθέστερο της χώρας, αλλά τον πρώτο σε δράσεις για τα μέλη του.
Βέβαια, δεν είναι όλοι οι γονείς εν ζωή, αλλά οι οικογένειες αυτές θεωρούνται πολύτεκνες και υπολογίζεται ότι οι εν ζωή μητέρες είναι περισσότερες από 10.000. Αυτή τη στιγμή, πάντως, τα περισσότερα παιδιά που έχει μητέρα εν ζωή στο νομό είναι 12, ενώ υπάρχει και μια περίπτωση που είναι δεκατέσσερα παιδιά εν ζωή αλλά δεν έχουν την μητέρα τους.
Σεβασμός στις μητέρες
Στην γιορτή της μητέρας αναφέρεται ο πρόεδρος στο Σύλλογο πολυτέκνων Ηρακλείου, ο γνωστός φαρμακοποιός Γιώργος Παρασύρης, με δήλωσή του τονίζοντας: «Με ιδιαίτερη τιμή και βαθύ σεβασμό, απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό προς όλες τις μητέρες με την ευκαιρία της Ημέρας της Μητέρας.
Η μητρότητα αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνίας και πυρήνα της οικογενειακής συνοχής. Ιδιαιτέρως, η πολύτεκνη μητέρα, με την αδιάκοπη προσφορά και την απαράμιλλη αφοσίωσή της, ενσαρκώνει τις υψηλότερες αξίες της ανιδιοτέλειας, της υπομονής και της αυταπάρνησης.
Με τον καθημερινό της αγώνα, συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση του δημογραφικού ιστού και στην καλλιέργεια υγιών και δυναμικών γενεών. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στη γυναίκα που δίνει ζωή, που θυσιάζεται και δημιουργεί, που αποτελεί φάρο ελπίδας και αγάπης.
Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε έμπρακτα τον ρόλο της μητέρας, ιδιαίτερα της πολύτεκνης, που αποτελεί ζωντανό παράδειγμα προσφοράς στην πατρίδα και στο έθνος. Εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου σε όλες τις μητέρες και εύχομαι υγεία, δύναμη και κάθε ευλογία».
Το «σπίτι» τους
Τα τελευταία 25 χρόνια, πρόεδρος είναι ο Γιώργος Παρασύρης, ο οποίος οραματίστηκε, αλλά και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανέγερση του ιδιόκτητου κτηρίου του Συλλόγου στην οδό Στεργιογιάννη, στο Κομμένο Μπεντένι.
Όπως λέει ο πρόεδρος, το συγκεκριμένο κτήριο αποτελεί το «σπίτι» όλων των πολυτέκνων και στεγάζει τις υπηρεσίες που στηρίζουν τα μέλη του Συλλόγου. Άλλωστε, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου: «Ο Σύλλογος Πολύτεκνων Γονέων Νομού Ηρακλείου, ως πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύθηκε με την 849/1925 απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, από τον αείμνηστο Παντελή Χισκάκη, δάσκαλο, με σημαντική κοινωνική παρουσία στα δρώμενα της πόλης και της εποχής του».
Εκεί οι πολύτεκνοι βρίσκουν εξυπηρέτηση όσον αφορά στην θεώρηση των βιβλιαρίων τους, που τους παρέχουν τα προνόμια που τους παρέχει ο νόμος, αλλά και στα δικαιολογητικά που χρησιμοποιούν τα μέλη για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Ο Σύλλογος είναι δραστήριος και προσφέρει στα μέλη του, μέσα από εκδρομές, εκδηλώσεις αλλά και εκπτώσεις που πετυχαίνει ο Σύλλογος γι’ αυτά.
Όσον αφορά στο κτήριο των πολυτέκνων, αποτελείται από:
Υπόγειο εμβαδού 123,52 τ.μ. που περιλαμβάνει αποθήκες και λεβητοστάσιο.
Ισόγειο εμβαδού 61,57 τ.μ. με τα γραφεία εξυπηρέτησης του κοινού και ένα W.C. για Α.Μ.Κ.
Α΄ όροφο εμβαδού 102,61 τ.μ. όπου δημιουργήθηκε αίθουσα συγκεντρώσεων, φουαγιέ και κοινόχρηστα W.C. Η αίθουσα αυτή προορίζεται για διάφορες δραστηριότητες του Συλλόγου (ομιλίες, σεμινάρια, διαλέξεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εορτές κ.ά.)
Β΄ όροφο εμβαδού 68,05 τ.μ. όπου προβλέπεται χώρος για παιδικές δραστηριότητες και όχι μόνο (διδασκαλία μουσικής, χορού, ζωγραφικής, κοινωνικό φροντιστήριο, μαθήματα χειροτεχνίας, υπολογιστών, ξένες γλώσσες κ.ά.)
Δ΄ όροφο με τρία μονόχωρα για ολιγοήμερη φιλοξενία οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και προέρχονται από επαρχία».