Ζορντάν Μπαρντελά: Ο άνθρωπος μπροστά από την Μαρίν Λεπέν

Ποιος είναι τελικά ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος στη Γαλλία, το κόμμα του οποίου, ο «Εθνικός Συναγερμός», κυριάρχησε του κόμματος «Αναγέννηση» του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν στις χθεσινές ευρωεκλογές; Μα είναι ένας 28χρονος φιλόδοξος πολιτικός με αυτοπεποίθηση τον οποίο οι υποστηρικτές του θεωρούν πολιτικό φαινόμενο, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι στερείται ουσίας.Ο Μπαρντελά, ο οποίος θα είναι υποψήφιος του κόμματός του για την πρωθυπουργία, μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια. Το 2022, σε ηλικία μόλις 27 ετών, έγινε επισήμως ηγέτης του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Συναγερμού (RN), κομπάζοντας ότι διαθέτει καλύτερα επικοινωνιακά χαρίσματα σε σχέση με μεγαλύτερους πολιτικούς.

«Η Γαλλία εξέδωσε την ετυμηγορία της και δεν υπάρχει έφεση. Οι συμπατριώτες μας εξέφρασαν μια επιθυμία για αλλαγή αλλά και ένα δρόμο για το μέλλον. Είναι ένας άνεμος ελπίδας και αυτή είναι μόνο η αρχή», δήλωσε χθες μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών καλώντας τον πρόεδρο Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και χαρακτηρίζοντάς τον «αποδυναμωμένο πρόεδρο».Μέλος του ακροδεξιού κόμματος από τα 17 του, ο Μπαρντελά προβάλλει την ταπεινή καταγωγή του: έχει ιταλικές ρίζες και μεγάλωσε με την μητέρα του σε ένα εργατικό προάστιο του Παρισιού. Κι αυτό για να δείχνει ότι κατανοεί τις ανησυχίες των Γάλλων για την αγοραστική δύναμη, τη μετανάστευση, την ανασφάλεια.

«Δεν είμαι κατά της Ευρώπης»

Ο Μπαρντελά ανέλαβε την ηγεσία του RN από την Μαρίν Λεπέν, η οποία προσπαθούσε να απαλλάξει το κόμμα από το ρατσιστικό και αντισημιτικό στίγμα που είχε αφήσει ο πατέρας της και συνιδρυτής Ζαν-Μαρί Λεπέν.
Η Λεπέν έχει παραμείνει αρχηγός του κόμματος στο κοινοβούλιο και αναμένεται ευρέως να είναι και πάλι υποψήφια το 2027.

Αλλά ο χαρισματικός διάδοχός της, ο οποίος διαθέτει 1,2 εκατομμύριο ακολούθους στο TikTok, αποδεικνύεται ότι είναι μεγάλο ατού για την προσέλκυση ενός αυξανόμενου αριθμού νεαρών ψηφοφόρων για το κόμμα.

Η Λεπέν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα είναι ο πρωθυπουργός της αν εκείνη κερδίσει την προεδρία το 2027.

Αλλά υπάρχουν ενδείξεις στους κόλπους του Εθνικού Συναγερμού ότι ο νεαρός φέρελπις θα είναι ακόμη καλύτερος υποψήφιος σε σχέση με την μέντορά του.

Το προσεκτικά επιμελημένο προφίλ του Μπαρντελά έχει συντελέσει στην αναβάθμιση της εικόνας του RN, το οποίο κάποτε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν διοικούσε από ένα πύργο σε μια πλούσια πόλη δυτικά της πρωτεύουσας.
Το 2022 ο αρχηγός του RN δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για την παιδική του ηλικία στον όγδοο όροφο ενός μιας εργατικής πολυκατοικίας στο Σεν-Σαιν-Ντενί, μια περιοχή με υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας βορειοανατολικά του Παρισιού.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Μπαρντελά εμφανίστηκε ο νικητής της τηλεμαχίας στην οποία συμμετείχε απέναντι στην ελάχιστα γνωστή επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος του Μακρόν, Βαλερί Χαγιέ. Προφανώς ενοχλημένος από τις επιδόσεις της Χαγιέ στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ κονταροχτυπήθηκε με τον Μπαρντελά σε μια άλλη τηλεμαχία στις 23 Μαΐου και πέτυχε να του ασκήσει σημαντική πίεση σχετικά με την Ευρώπη.

Ο Ατάλ επιχείρησε να παρουσιάσει τον Μπαρντελά ως επικεφαλής ενός κόμματος χωρίς ουσία που δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Ευρώπη. «Δεν είμαι κατά της Ευρώπης. Είμαι κατά του τρόπου που λειτουργεί σήμερα η Ευρώπη», απάντησε ο Μπαρντελά.

@jordanbardella On se voit à 14h au Dôme de Paris avec @Marine Le Pen ♬ son original – Jordan Bardella

«Αρχηγέ, ω αρχηγέ»

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι περνάει υπερβολικά πολύ χρόνο βελτιώνοντας τη δημόσια εικόνα του και όχι αρκετό μελετώντας σημαντικά πολιτικά ζητήματα.

Η αριστερή ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί τον περιέγραψε ως «βουλευτή φάντασμα» επειδή την τελευταία πενταετία έχει απουσιάσει πολλές φορές από το ευρωκοινοβούλιο.

Και η άνοδός του δεν ήταν πάντα χωρίς αντιπαραθέσεις.Ένα ρεπορτάζ γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου υποστήριξε τον Ιανουάριο ότι ο Μπαρντελά χρησιμοποίησε έναν ανώνυμο λογαριασμό στο Twitter για να μοιραστεί ρατσιστικά μηνύματα όταν ήταν περιφερειακός σύμβουλος, ισχυρισμοί τους οποίους ο ίδιος διαψεύει κατηγορηματικά.

Μια ανάρτηση το 2017 από τον λογαριασμό «RepNat du Gaito» περιέχει μια ανάρμοστη φωτογραφία που χλευάζει τον Τεό Λουακά, έναν νεαρό μαύρο ο οποίος την χρονιά εκείνη είχε υποστεί σοβαρά πρωκτικά τραύματα από αστυνομικό γκλομπ, μετέδωσε το France 2.

Τον Ιανουάριο, γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές με αναστολή τρεις αστυνομικούς για την απόφαση αυτή, μια σπάνια υπόθεση αστυνομικής βαρβαρότητας που φθάνει στα δικαστήρια.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Μπαρντελά δεν έχει επαναστατικοποιήσει το αξιακό σύστημα του κόμματος, αλλά έχει προσδώσει στο κόμμα μια νεανική νότα.

«Αρχηγέ, ω αρχηγέ, θέλουμε να μας καθοδηγήσεις», λέει το τραγούδι στην προεκλογική του ανάρτηση στο TikTok.