Όσο Ευρώπη και Αμερική καλούν την Τουρκία να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, τόσο η Τουρκία συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, που πλέον μπορεί να τη φέρει προ των ευθυνών της.
Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία και εξετάζεται το θέμα των κυρώσεων προς την Άγκυρα, η Τουρκία αποφάσισε να ρίξει εκ νέου λάδι στη φωτιά και να εκδώσει NAVTEX για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου. Η ενέργεια αυτή, δεν ευχαρίστησε καθόλου τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, να δηλώνει πως η Ευρώπη δεν θα συνεχίσει για πολύ τα «λόγια» αν η Τουρκία δεν αλλάξει συμπεριφορά.
«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με τη διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής» ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσει:
«Θα έχουμε μία συζήτηση κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση».
Στο μεταξύ, αντίστοιχα και η Αθήνα, πρόκειται να θέσει ως βασικό ζήτημα την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, με τον πρωθυπουργό να ζητά στο πλαίσιο της Συνόδου όχι μόνο κυρώσεις, αλλά και εμπάργκο όπλων. Πάντως, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μην είναι εύκολη, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι ηγέτες της Ένωσης έχουν κατανοήσει πως η όλη στάση της Τουρκίας ακροβατεί μεταξύ προσχηματικών κινήσεων και προκλητικότητας.
Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δείξει το δρόμο προς την Ευρώπη, με τους γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρίστοφερ βαν Χόλλεν να δέχονται με μεγάλη ικανοποίηση το σχέδιο νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2021, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.
Το σχέδιο νόμου αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά «σημαντική συναλλαγή» και ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.
Κατά Μακρόν
Στο όλο έκρυθμο κλίμα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να ακολουθεί τη ρητορική της χώρας του κι επιτίθεται στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας πως ελπίζει ότι η Γαλλία θα απαλλαγεί σύντομα από τον πρόεδρο της, τον οποίο και χαρακτήρισε πρόβλημα για τη Γαλλία σε επικίνδυνους γι’ αυτήν καιρούς.
«Ο Μακρόν είναι ένα πρόβλημα για τη Γαλλία. Με τον Μακρόν, η Γαλλία περνά μια πολύ επικίνδυνη περίοδο. Η ελπίδα μου είναι ότι η Γαλλία θα απαλλαγεί από το πρόβλημα Μακρόν το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, αφού συμμετείχε στην προσευχή της Παρασκευής στον πρώην καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, που μετατράπηκε τον Ιούλιο σε τζαμί.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, πάντως, δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση Ερντογάν, στον οποίο και απάντησε με τη λέξη «Σεβασμός» που στην ελληνική διάλεκτο μεταφράζεται ως «Θα σέβεσαι». Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Brut, ο Μακρόν κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι περιορίζει τις ελευθερίες του τουρκικού λαού.