Χυμός πορτοκαλιού: Στα ύψη η τιμή του λόγω κλιματικής αλλαγής

Ραγδαία αύξηση στις τιμές του χυμού πορτοκαλιού έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της μείωσης της παραγωγής στη Φλόριντα -τον κύριο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ- , αλλά και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων στις κύριες περιοχές παραγωγής πορτοκαλιού της Βραζιλίας.

Ο Χάρι Κάμπελ, αναλυτής δεδομένων αγοράς εμπορευμάτων στον ερευνητικό όμιλο Mintec, είπε ότι η άνοδος των τιμών του χυμού πορτοκαλιού ανάγκασε τους κατασκευαστές να προσαρμοστούν στην κατάσταση εξετάζοντας εναλλακτικούς χυμούς φρούτων. Όπως ανέφερε στο CNBC: «Πολλοί από αυτούς θα αλλάξουν τις ποσότητες που βάζουν στα μείγματά τους για να μειώσουν τον χυμό πορτοκαλιού και να αυξήσουν άλλους χυμούς, όπως χυμό αχλαδιού, χυμό μήλου, χυμό σταφυλιού, έτσι ώστε να εξαρτώνται λιγότερο από το πορτοκάλι» και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι αυτή [η κατάσταση] θα είναι εδώ για πολύ».

Ο Χάρι Κάμπελ σημείωσε ότι ορισμένοι παίκτες στην αγορά χυμού πορτοκαλιού είχαν παρατηρήσει μεγάλη πτώση της ζήτησης από έτος σε έτος, αναφέροντας: «Μέχρι να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο όπου οι καταναλωτές δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να πληρώσουν το ασφάλιστρο για τον χυμό πορτοκαλιού, επειδή είναι σε τόσο χαμηλή προσφορά, οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν».

«Ξηρασία, ασθένειες και ζήτηση»

Το ερευνητικό κέντρο Fundecitrus προειδοποίησε πρόσφατα ότι η υπερβολική ζέστη στη Βραζιλία πέρυσι σήμαινε, ότι η χώρα ήταν πιθανό να καταγράψει μια από τις χειρότερες συγκομιδές πορτοκαλιού της εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου, η οργάνωση καλλιεργητών εσπεριδοειδών προέβλεψε ότι η Βραζιλία επρόκειτο να παράξει 232,4 εκατομμύρια κουτιά πορτοκαλιών την περίοδο 2024-2025, με το καθένα να ζυγίζει περίπου 40,8 κιλά. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 24% σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο.

Ο λόγος είναι ότι η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει δραματικά την παραγωγή, καθώς προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα. Όπως ανέφερε η Fundecitrus είπε ότι μια σειρά από έντονους καύσωνες στη Βραζιλία σημειώθηκαν σε μια κρίσιμη φάση της ανθοφορίας και του σχηματισμού πρώιμων καρπών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά την παραγωγή. Επιπλέον, μια ασθένεια των εσπεριδοειδών γνωστή ως «πρασίνισμα», ήταν ένα ακόμη πρόβλημα για τους καλλιεργητές πορτοκαλιών. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το πρόβλημα είναι πιθανό να προκαλέσει όλεθρο στους πορτοκαλεώνες σε όλο τον κόσμο για αρκετό καιρό ακόμη.

Όπως δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Ντέιβ Ρέιτερ, έμπορος της Reiter Capital Investments LLC: «Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού αυξάνονται λόγω των τριών «δεινών»: Ξηρασία, Ασθένειες [και] Ζήτηση», προσθέτοντας ότι «Όταν οι περισσότεροι σκέφτονται την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού, σκέφτονται τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια. Στην πραγματικότητα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πορτοκαλιών και χυμού πορτοκαλιού».

Τέλος, ο Ρέιτερ συνέχισε αναφέροντας ότι: «Η πλειονότητα της παραγωγής χυμού πορτοκαλιού στη Βραζιλία γίνεται στο Σάο Πάολο και στο Mινας Ζεράις. Αυτές οι δύο περιοχές παλεύουν με καιρικά προβλήματα και ασθένειες τα τελευταία χρόνια», εκτιμώντας ότι ο επόμενος στόχος τιμής χυμού πορτοκαλιού ήταν 5,16 $ ανά λίβρα.