Η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σήμερα σε μια πολυαναμενόμενη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, τη σημαντικότερη τέτοια συμφωνία για τη Βρετανία μετά το Brexit, στη σκιά των δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η συμφωνία μεταξύ της πέμπτης και της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου οριστικοποιήθηκε έπειτα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων και στόχος της είναι να αυξηθεί το διμερές εμπόριο κατά 25,5 δισεκ. λίρες (περίπου 34 δισεκ. ευρώ) μέχρι το 2040, με τη φιλελευθεροποίηση της πρόσβασης στις αγορές και τη χαλάρωση των εμπορικών φραγμών.
«Αυτές οι συμφωνίες-ορόσημα θα εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μας και θα είναι καταλύτης για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καινοτομία και στις δύο οικονομίες μας», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαρακτηρίζοντας «φιλόδοξη» και «αμοιβαία επωφελή» τη συμφωνία.
Με τη συμφωνία αυτή μειώνονται οι δασμοί σε προϊόντα όπως το ουίσκι, τα προηγμένα βιομηχανικά προϊόντα και τα τρόφιμα, όπως το αρνί, ο σολομός, οι σοκολάτες και τα μπισκότα. Θα επιβληθούν ποσοστώσεις στις εισαγωγές αυτοκινήτων και από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας, το 99% των ινδικών εξαγωγών θα επωφεληθούν από μηδενικού δασμούς. Θα υπάρξουν επίσης ευκαιρίες για αύξηση των εξαγωγών σε είδη όπως τα υφάσματα, τα υποδήματα, οι πολύτιμοι λίθοι, τα κοσμήματα, τα αλιεύματα και άλλα.
Και οι δύο χώρες επιδιώκουν εξάλλου να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ για να καταργηθούν ορισμένοι από τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ, προκαλώντας αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Η αναταραχή αυτή έδωσε μια ώθηση στο Λονδίνο και το Νέο Δελχί για να καταλήξουν στη δική τους συμφωνία.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ