Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, μετά το τέλος του γ’ γύρου των διαπραγματεύσεων.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις χθεσινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση πως το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.
«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.
Οι συνομιλίες της Δύσης
Ένα αρραγές μέτωπο κατά της Ρωσίας επιχείρησαν να παρουσιάσουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, στις συνομιλίες που είχαν μέσω βιντεοκλήσης.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος που θα πληρώσει η Ρωσία (δηλαδή τις κυρώσεις) «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία».
Ο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν να παράσχουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης και βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, στην Ουκρανία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Απαισιόδοξος ο Μακρόν για άμεση λύση
Στην πρώτη περιοδεία του ως προεδρικού υποψηφίου, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πρόκειται να εμπλακούν απευθείας στη σύγκρουση, τονίζοντας ότι «ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος», πιθανότητα με χρήση πυρηνικών όπλων.
«Μεσοπρόθεσμα το πιθανότερο είναι ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί να μαίνεται. Δεν πιστεύτω ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα υπάρξει μία λύση που θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Το ελπίζω και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πετύχουμε. Η συζήτηση είναι δύσκολη με τον Πούτιν, γιατί αρνείται την εκεχειρία, η οποία είναι προαπαιτούμενο για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, «η ευθύνη μας είναι να συνεχίσουμε να μιλάμε με τον ρωσικό λαό και τον λαό της Λευκορωσίας αλλά και με τους ηγέτες, και πάντα να σεβόμαστε τη Ρωσία ως χώρα, γιατί δεν θα υπάρχει ειρήνη που να αντέχει στον χρόνο, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Ρωσία…».