Βικτόρια Ρόσινα: Γιατί οι Ρώσοι αφαίρεσαν τα μάτια, τον λάρυγγα και τον εγκέφαλο της δημοσιογράφου

Η Βικτόρια Ροσίνα βασανίστηκε και δολοφονήθηκε, ενώ της αφαιρέθηκαν τα όργανα πριν το σώμα της επιστραφεί από τους Ρώσους απαγωγείς της, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσαν μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον θάνατό της.

Η Βικτόρια Ροσίνα συνελήφθη το 2023 μετά από ταξίδι της στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή Ζαπορίζια στην ανατολική Ουκρανία, όπου είχε πάει για να καλύψει την παράνομη κράτηση και τα βασανιστήρια Ουκρανών από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με την κοινή έκθεση που δημοσίευσαν την Τρίτη η μη κερδοσκοπική οργάνωση Forbidden Stories και 12 ειδησεογραφικά μέσα.

Η ιατροδικαστική εξέταση της σορού της αποκάλυψε πολυάριθμα σημάδια βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γιούρι Μπελούσοφ, επικεφαλής της Μονάδας Εγκλημάτων Πολέμου της Εισαγγελίας της Ουκρανίας.

Η προκαταρκτική ιατροδικαστική εξέταση υποδηλώνει «πολυάριθμα σημάδια βασανιστηρίων», σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Σημάδια εγκαυμάτων στα πόδια της από ηλεκτροπληξία, εκδορές στους γοφούς και το κεφάλι, και σπασμένο πλευρό. Τα μαλλιά της, τα οποία της άρεσε να έχει μακριά και ξανθά στις άκρες, ήταν ξυρισμένα. Πηγές κοντά στην επίσημη έρευνα αποκάλυψαν επίσης ότι το υοειδές οστό στον λαιμό της ήταν σπασμένο. Πρόκειται για το είδος της βλάβης που μπορεί να προκληθεί κατά τον στραγγαλισμό. Ωστόσο, η ακριβής αιτία θανάτου μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστή, επειδή όταν η σορός της επιστράφηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής στις 14 Φεβρουαρίου. Έλειπαν ορισμένα μέρη, δηλαδή ο εγκέφαλος, τα μάτια και ο λάρυγγας.

Πρόσθεσε ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε πραγματοποιηθεί αυτοψία πριν η σορός επιστραφεί στην Ουκρανία. Τα όργανα που έλειπαν, είπε, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία προσπάθησε να κρύψει την αιτία του θανάτου, πιθανώς για να αποκρύψει ότι είχε διαπράξει έγκλημα πολέμου.

Το NBC News δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις καταγγελίες της έκθεσης και έχει επικοινωνήσει με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, την υπηρεσία ασφαλείας FSB και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων της χώρας για να ζητήσει σχόλια.

Η Ροσίνα, η πρώτη Ουκρανή δημοσιογράφος που είναι γνωστό ότι πέθανε σε ρωσική αιχμαλωσία, εργαζόταν για διάφορα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η Ukrainska Pravda και το Radio Free Europe.

«Η Βικτόρια ήταν η μόνη δημοσιογράφος που κάλυπτε τα κατεχόμενα εδάφη. Για εκείνη, ήταν αποστολή», δήλωσε η Sevgil Musaieva, συντάκτριά της στην Ukrainska Pravda, στο Forbidden Stories, αναφερόμενη στο γεγονός ότι η Roshchyna έγραφε ρεπορτάζ από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της Ουκρανίας μετά την εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Απρίλιο του 2024, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την εξαφάνισή της, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι είχε συλλάβει και την κρατούσε στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με την έκθεση του Forbidden Stories, οι ρωσικές αρχές έστειλαν στους γονείς της μια επιστολή στην οποία ανέφεραν ότι πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου κατά τη μεταφορά της από τη νοτιοδυτική πόλη Taganrog στη Μόσχα. Ο θάνατός της καταδικάστηκε τον επόμενο μήνα από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, η οποία δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη.

«Το ζήτημα των αμάχων ομήρων που έχουν απαχθεί και κρατούνται από τη Ρωσία απαιτεί αυξημένη διεθνή προσοχή και άμεση και ισχυρή αντίδραση», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γεώργιος Τύκι, σε ανάρτηση στο X.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο. «Αν δεν ήμουν εγώ, νομίζω ότι θα ήθελε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο ABC News την Τρίτη. «Θα σας πω, δεν χάρηκα όταν είδα τον Πούτιν να ρίχνει πυραύλους σε μερικές πόλεις».

Αργότερα, η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με drones και πυραύλους κατά των ουκρανικών πόλεων Χάρκοβο και Ντνίπρο κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό τουλάχιστον 46.

Ποια ήταν η Βικτόρια Ρόσσινα

Γνωστή στην οικογένειά της ως Βίκα, η Ρόσσινα μεγάλωσε στη σκιά του πολέμου. Ο πατέρας της ήταν βετεράνος του σοβιετικού πολέμου στο Αφγανιστάν και ήταν 17 ετών όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Αυτή και η αδερφή της μεγάλωσαν στην ίδια πόλη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Κρίβι Ριχ, όπου εξακολουθούν να ζουν οι γονείς της, βρισκόταν 30 μίλια από τη ρωσική προέλαση στη νότια Ουκρανία το 2022.

Οι συνάδελφοί της έλεγαν ότι ήταν εμμονική με τη δουλειά και την ασυμβίβαστη. «Δεν είχε άλλη ζωή πέρα ​​από τη δουλειά της, ούτε φίλους, ούτε σύντροφο. Αλλά έκανε και εξαιρετική δουλειά. Για εκείνη ήταν μια αποστολή», δήλωσε η Σεβχίλ Μουσάιεβα, αρχισυντάκτρια της Ukrainska Pravda. «Ήταν μια από τις πιο γενναίες δημοσιογράφους που γνώρισα στην καριέρα μου».

Για να προστατεύσει τις πηγές της, η Ρόσσινα χρησιμοποιούσε πολλά τηλέφωνα. Έβαλε τα μηνύματά της να εξαφανίζονται και τα άρθρα της ήταν γραμμένα σε αρχεία που επίσης διαγράφονταν αυτόματα. Η ίδια η Ρόσσινα εξαφανιζόταν για εβδομάδες κάθε φορά, επανεμφανιζόμενη για να καταθέσει τις αναφορές της. Τον Μάρτιο του 2022, ενώ έκανε ρεπορτάζ από την κατεχόμενη πόλη Μπερντιάνσκ, αντιμετώπισε για πρώτη φορά κίνδυνο. Συνελήφθη από έναν στρατιώτη και παραδόθηκε σε πράκτορες της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), εξαναγκάστηκε να ηχογραφήσει ένα προπαγανδιστικό βίντεο και αφέθηκε ελεύθερη λίγες μέρες αργότερα, μετά από δημόσια κατακραυγή. Όταν επέστρεψε σπίτι, οι συνάδελφοί της την παρότρυναν να ξεκουραστεί και να αναζητήσει θεραπεία. Η ψυχική της κατάσταση ήταν εύθραυστη και πολύ αδύνατη, θυμήθηκαν.

Αλλά η Ρόσσινα συνέχισε να διασχίζει την πρώτη γραμμή. Αποκάλυψε τον εκφοβισμό των εργατών που διατηρούσαν σε λειτουργία τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και διερεύνησε τον πυροβολισμό δύο 16χρονων αγοριών που είχαν τολμήσει να αντιταχθούν στην κατοχή. Η Μουσάγιεβα είπε ότι στο τελευταίο ταξίδι της Ρόσσινα έψαχνε για την τοποθεσία μαύρων τοποθεσιών, υπογείων ή βιομηχανικών κτιρίων όπου οι Ρώσοι πράκτορες ασφαλείας χρησιμοποιούσαν συστηματικά βασανιστήρια για να ανακρίνουν πολίτες ή να τους εξαναγκάσουν σε ψευδείς ομολογίες. Συνέτασσε μια λίστα με τους υπεύθυνους πράκτορες της FSB.