Ιδιαίτερα σκληρές είναι οι προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προς τη Ρωσία, στο ενδεχόμενο και μόνο χρήσης πυρηνικών όπλων.
Αν ο Ρώσος πρόεδρος επιχειρήσει να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, τότε η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι άμεση, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πως εφόσον προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, θα ακολουθήσει «Αρμαγεδώνας».
«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τακτικά πυρηνικά όπλα χωρίς να καταλήξουμε σε Αρμαγεδώνα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηριστικά.
Η Ρωσία μάλιστα έχει ήδη ενημερωθεί πως αν γίνει το λάθος και κάποιος πατήσει το κόκκινο κουμπί, αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα έχουν ενημερώσει τη Ρωσία μέσω διπλωματικών διαύλων για το πώς θα αντιδράσουν σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών βομβών στην Ουκρανία.
1ον: Η απομόνωση της Ρωσίας θα είναι ολοκληρωτική. Ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα θα ακολουθηθεί επίσης από ένα πλήρες εμπάργκο φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα ήταν εντελώς αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και δύσκολα θα μπορούσε να βρει προμηθευτές για τις πρώτες ύλες της.
2ον: Παράλυση της Ρωσίας μέσω κυβερνοεπιθέσεων. Όπως τονίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα πιθανό χτύπημα, οι κυβερνοεπιθέσεις θα είναι τέτοιου μεγέθους, που η Ρωσία θα χάσει όλες τις τηλεπικοινωνίες της και το διαδίκτυο.
3ον: Απάντηση με ένα συμβατικό χτύπημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εφόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν πατήσει το κόκκινο κουμπί, θα ακολουθήσει σχεδόν ταυτόχρονα, το πάτημα ενός δεύτερου κόκκινου κουμπιού προς τη Ρωσία.
«Δεν θα επιτρέψουμε στους Ρώσους ή εσάς να το ξέρετε αυτό», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους για μια πιθανότητα ανταπάντησης σε πυρηνικό χτύπημα, Αμερικανός αξιωματούχος που διευκρίνισε:
«Διαφορετικά, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προειδοποίησης δεν θα έχει νόημα. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία θα έπαιρνε «όλα τα όπλα που χρειάζεται» για να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Και αυτό περιλαμβάνει τανκς και αεροπλάνα».
Βέβαια όλα αυτά τα σενάρια μένουν στο επίπεδο της θεωρίας, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει δείξει στην αντίπαλη πλευρά πως σοβαρολογεί όταν αναφέρεται στη χρήση πυρηνικών όπλων. Στο μεταξύ, η Δύση εκτιμά πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχοντας επίγνωση των συνεπειών και της επικείμενης καταστροφής από ένα πιθανό χτύπημα με πυρηνικά, δεν θα προχωρούσε ποτέ σε μια τέτοια ενέργεια, παρά τις απειλές.
Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, οι απειλές του Πούτιν ισοδυναμούν με επίθεση προς τη Ρωσία με κάθε δυνατό μέσο και πυρηνικά όπλα, κάτι που στη συνέχεια θα κάνει την απόλυτη καταστροφή αναπόφευκτη.
«Το αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή όχι δεν εξαρτάται από τα ψευδή δημοψηφίσματα και τις παράλογες αποφάσεις προσάρτησης, αλλά από το ερώτημα εάν μπορεί να αποτραπεί αποτελεσματικά», υπογραμμίζει ο Νίκο Λανγκ.
Ένα πράγμα είναι σαφές: η στρατιωτική χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν αρκετά περιορισμένη για τον Πούτιν. Δύσκολα θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να καταλάβει ολόκληρη την χώρα όπως αρχικά σκόπευε.
Άλλωστε, ο Πούτιν δεν έχει τα στρατεύματα που θα ήταν πρόθυμα και ικανά να πολεμήσουν σε ένα πυρηνικό –δηλαδή μολυσμένο– πεδίο μάχης. Στην καλύτερη περί-
πτωση, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θα μπορούσε να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του πολέμου απειλώντας με πυρηνική καταστροφή την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία.
Το αν αξίζει αυτό, εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της αντίδρασης που περιμένει ο Πούτιν από τη Δύση – ή ακριβέστερα, από το ΝΑΤΟ. Η αντεπίθεση, όπως φαίνεται, θα ήταν τόσο σφοδρή που θα σήμαινε το τέλος του.