«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Συσκευές παρακολούθησης που εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα των παραβατών, ρομπότ επιφορτισμένα με τη φύλαξη κρατουμένων και αυτοκινούμενα οχήματα για τη μεταφορά τους, περιλαμβάνονται στις προτάσεις που παρουσίασαν εταιρείες τεχνολογίας σε συνάντηση με το βρετανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο αναζήτησης λύσεων για την οξεία κρίση στις φυλακές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περισσότερες από 25 τεχνολογικές εταιρείες συμμετείχαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, υπό την προεδρία της υπουργού Δικαιοσύνης, Σαμπάνα Μαχμούντ, σύμφωνα με τα πρακτικά που αποκαλύπτει ο Guardian. Αντιμέτωπη με τη σοβαρή έλλειψη θέσεων και την πίεση στο προσωπικό επιτήρησης, η κυβέρνηση κάλεσε τις εταιρείες να συνεισφέρουν ιδέες αξιοποίησης τεχνολογιών, συστημάτων γεωεντοπισμού και τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο τη δημιουργία μιας «φυλακής έξω από τη φυλακή».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Google, της Amazon, της Microsoft, της IBM, της Palantir (η οποία έχει στενή συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό και συμβόλαια με το NHS), καθώς και της εταιρείας Serco που διαχειρίζεται ιδιωτικές φυλακές, όπως επίσης και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς βιομετρικών δεδομένων και ηλεκτρονικής σήμανσης.

Η Μαχμούντ κάλεσε τις εταιρείες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι επιθυμεί «βαθύτερη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και τεχνολογίας για την επίλυση της κρίσης χωρητικότητας των φυλακών, τη μείωση της υποτροπής και την ασφαλέστερη λειτουργία των κοινοτήτων». Ενθάρρυνε τη «διεύρυνση και ενίσχυση» της υπάρχουσας χρήσης συστημάτων σήμανσης, «όχι μόνο για την παρακολούθηση, αλλά και για την αποκατάσταση και τη μείωση του εγκλήματος». Ο υπουργός φυλακών, Τζέιμς Τίμσον, έκανε λόγο για «μια τεχνολογικά καθοδηγούμενη προσέγγιση στη δικαιοσύνη».

Η κυβερνητική πρωτοβουλία αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της τάσης των Εργατικών να προσβλέπουν στη συνδρομή του τεχνολογικού τομέα για την αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών – από την εκπαίδευση μέχρι την υγεία. Τον Ιανουάριο, ο Κιρ Στάρμερ είχε δηλώσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει «δυνατότητα μετασχηματισμού των δημόσιων υπηρεσιών μας» και είχε μιλήσει για «ριζική αναδόμηση της διακυβέρνησης».

Η ώθηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τεχνολογικές λύσεις ήρθε στον απόηχο έκθεσης του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα και εισηγείται λιγότερες σύντομες ποινές φυλάκισης, μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και ενδεχόμενη επέκταση της χρήσης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στον δημόσιο χώρο, προκειμένου να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών κατά περίπου 10.000 κρατούμενους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την οποία διοργάνωσε ο κλαδικός φορέας Tech UK, οι υπουργοί ρώτησαν πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα «ψηφιακό, βασισμένο στα δεδομένα και τεχνολογικά ανεπτυγμένο σύστημα δικαιοσύνης» έως το 2050. Μεταξύ των απαντήσεων ήταν η «παρακολούθηση συμπεριφοράς σε πραγματικό χρόνο και υποδόρια παρακολούθηση» για λόγους υγείας και διαχείρισης συμπεριφοράς κρατουμένων, η χρήση συμβούλων τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη της αποκατάστασης παραβατών και η αξιοποίηση ρομποτικών συστημάτων και αυτοοδηγούμενων οχημάτων για τη μετακίνηση και τον περιορισμό των κρατουμένων.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιέγραψαν τις προτάσεις ως «ανησυχητικά δυστοπικές» και προειδοποίησαν ότι η κυβέρνηση «πλησιάζει επικίνδυνα τους τεχνολογικούς γίγαντες». Μια δεύτερη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, όπου ο λόρδος Τίμσον θα ακούσει παρουσιάσεις διάρκειας 20 λεπτών για καινοτόμες ιδέες.

Κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι οι προτάσεις παραμένουν υποθετικές και στόχος τους είναι να προκαλέσουν ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της διαχείρισης παραβατών, προς όφελος της δημόσιας ασφάλειας. Η υπουργός Δικαιοσύνης έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν διστάζει» να υιοθετήσει τεχνολογίες όπως η «αναγνώριση βάδισης», μορφή βιομετρικής παρακολούθησης που καταγράφει το μοναδικό πρότυπο κίνησης κάθε ατόμου, με την πεποίθηση ότι μπορεί να προλαμβάνει περιστατικά βίας στις φυλακές. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε: «Όπως θα περίμενε δικαίως το κοινό, συνεχίζουμε να διερευνούμε τεχνολογίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε το έγκλημα, να παρακολουθούμε αποτελεσματικά τους παραβάτες και να διατηρούμε την ασφάλεια των πολιτών».

Ο Ντόναλντ Κάμπελ, διευθυντής υπεράσπισης στον οργανισμό Foxglove, ο οποίος υποστηρίζει τη δίκαιη χρήση της τεχνολογίας και έλαβε τα πρακτικά της συνάντησης μέσω αιτήματος πληροφόρησης, σχολίασε: «Είναι ανατριχιαστικό να γνωρίζουμε ότι υπουργοί του Δικαιοσύνης κάθισαν με εταιρείες τεχνολογίας για να συζητήσουν τη χρήση ρομπότ για τη διαχείριση κρατουμένων, την εμφύτευση συσκευών κάτω από το δέρμα για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους ή τη χρήση υπολογιστών για να ‘προβλέψουν’ τι θα κάνουν στο μέλλον».

Μεταξύ άλλων προτάσεων περιλαμβανόταν η χρήση ισχυρών κβαντικών υπολογιστών για την ανάλυση ιστορικών δεδομένων με σκοπό την πρόβλεψη μελλοντικών συμπεριφορών και τον σχεδιασμό διαδρομών εκτροπής, καθώς και η αυτοματοποίηση της επιμέτρησης ποινών στις υπερφορτωμένες υπηρεσίες επιτήρησης. Παράλληλα, καταγράφηκαν ανησυχίες για τις συνέπειες της υπερβολικής εξάρτησης από την τεχνολογία. Ένα από τα σχόλια στα πρακτικά ανέφερε: «Εάν εφαρμοστούν λανθασμένα, αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυστοπικά αποτελέσματα που είναι δύσκολο να αντιστραφούν».

Ο Κάμπελ σχολίασε: «Η ιδέα ότι οι τεχνολογικές εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν εργαλεία για την ‘πρόβλεψη’ του εγκλήματος έχει επανειλημμένα απαξιωθεί – είναι απογοητευτικό να βλέπουμε ότι εξακολουθούν να το προωθούν και ακόμη πιο ανησυχητικό ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνει τόση προθυμία να τους ακούσει». Η Tech UK, που φιλοξένησε τη συνάντηση, δήλωσε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πιο δίκαιο, καλύτερο και πιο αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης. Εκπρόσωπός της ανέφερε: «Είναι απαραίτητο το μέλλον της δικαιοσύνης να διαμορφωθεί με επίκεντρο τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την εμπιστοσύνη του κοινού».

Πηγή: Lifo.gr (Με πληροφορίες από τον Guardian)