Τσάρλι Κερκ: Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο
USA-SHOOTING/KIRK

Ο άνδρας που κατηγορείται για τη δολοφονία του συντηρητικού ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ σε πανεπιστημιούπολη της Γιούτα τον Σεπτέμβριο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο.

Οι δικηγόροι του 22χρονου Τάιλερ Ρόμπινσον και το Γραφείο του Σερίφη της Κομητείας Γιούτα είχαν ζητήσει να απαγορευτούν οι κάμερες στο δικαστήριο, εκφράζοντας ανησυχία πως η ειδησεογραφική κάλυψη θα επηρέαζε μία δίκαιη δίκη.

Ωστόσο, η χήρα του Κερκ και πλήθος ειδησεογραφικών Μέσων άσκησαν πιέσεις για ανοιχτή διαδικασία και δικαστής συμφώνησε τελικά χθες, Πέμπτη να επιτρέψει τις κάμερες στο δικαστήριο.

Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει πλήθος κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας. Θα βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με θανατική ποινή εάν καταδικαστεί. Δεν έχει δηλώσει ένοχος.

Παραδόθηκε στις αρχές έπειτα από ανθρωποκυνηγητό που ξεκίνησε μετά τους πυροβολισμούς εναντίον του Κερκ σε δημόσια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να ομολόγησε το έγκλημα στον πατέρα του, ο οποίος τον αναγνώρισε από εικόνες που δημοσίευσαν οι αρχές και τελικά τον έπεισε να παραδοθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ανοιχτή δίκη ζήτησε η Ερικα Κερκ

Η χήρα του Κερκ, Ερικα Κερκ, η οποία έχει καταγγείλει «θεωρίες συνωμοσίας» σχετικά με τη δολοφονία του συζύγου της, ζήτησε να υπάρξει «διαφάνεια» στην υπόθεση. «Δικαιούμαστε να έχουμε κάμερες» στο δικαστήριο, δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Fox News.

Την Πέμπτη εξετάστηκε ηχητικό, καθώς και απομαγνητοφωνημένο υλικό από ακρόαση του Οκτωβρίου που είχε πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών. Μέρος της ακρόασης μεταδόθηκε διαδικτυακά.

Εντωμεταξύ, ο δικαστής έχει απαγορεύσει στους δικηγόρους και των δύο πλευρών να κάνουν εξωδικαστικές δηλώσεις.

Τον Οκτώβριο, επέτρεψε στον κατηγορούμενο να φοράει πολιτικά ρούχα κατά τη διάρκεια των προδικαστικών ακροάσεων για να αποφευχθεί τυχόν προκατάληψη ενόρκων.

Ο κατηγορούμενος πρόκειται να εμφανιστεί και πάλι στο δικαστήριο στις 16 Ιανουαρίου.

Kathimerini.gr