Τρόμος εν πτήσει – Τι γνωρίζουμε για τη φερόμενη απόπειρα αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της Flydubai

Πολλά μένει να διευκρινιστούν για την παρολίγον αεροπειρατεία ή τρομοκρατική ενέργεια στο αεροσκάφος της Flydubai. Σήμερα με όσα γνωρίζουμε έως τώρα, η πτήση FZ1073 από το Ντουμπάι προς το Τελ Αβίβ άλλαξε απροσδόκητα πορεία με κατεύθυνση τη Σαουδική Αραβία.

Αυτό συνέβη, όταν ο ένας πιλότος του αεροσκάφους μαχαίρωσε τον άλλον και «φαίνεται πως επιχείρησε να ρίξει το αεροπλάνο», τουλάχιστον σύμφωνα με την εκδοχή του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το χρονικό της πτήσης της Flydubai

Το αεροσκάφος της Flydubai απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Εξέπεμψε σήμα κινδύνου δύο ώρες μετά την απογείωση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσης, το υψόμετρο του αεροσκάφους μειώθηκε απότομα.

Ακολούθως, η πτήση αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία από τη διαδρομή της. Αντί να κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» στο Ισραήλ, προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο Ταμπούκ, στη βορειοανατολική Σαουδική Αραβία.

Κατά την άφιξη του αεροσκάφους στο Ταμπούκ, οι επιβάτες περιέγραψαν στα ΜΜΕ ένα περιστατικό μαχαιρώματος στο πιλοτήριο του αεροσκάφους. Ωστόσο, οι περιγραφές του μαχαιρώματος διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους και σε κάποιες περιπτώσεις είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

Επιβάτες της πτήσης της Flydubai στο αεροδρόμιο του Ταμπούκ / Video Obtained by Reuters via REUTERS

Πιλότος μαχαίρωσε τον συγκυβερνήτη

Οι περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό προέρχονται από Ισραηλινούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, είχε ξεσπάσει καβγάς μεταξύ δύο πιλότων και ο ένας τραυμάτισε τον άλλο με μαχαίρι.

To αεροσκάφος προσγείωσαν τελικά στο Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας δύο πιλότοι της εταιρείας, που ταξίδευαν ως επιβάτες με την πτήση FZ1073.

Αργότερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο ένας πιλότος είχε μαχαιρώσει τον άλλον, προτού «προφανώς επιχειρήσει να ρίξει» το αεροσκάφος της Flydubai.

Επικαλούμενος Ισραηλινό επιβάτης του αεροσκάφους, είπε ότι «το αεροπλάνο άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα και να χάνει ύψος», προτού ο ίδιος επιβάτης και ένα μέλος του πληρώματος εισβάλουν στο πιλοτήριο και ακινητοποιήσουν τον «πιλότο που είχε διαπράξει το μαχαίρωμα».

Ο δράστης-πιλότος της επίθεσης με το μαχαίρι συνελήφθη και ανακρίνεται από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο, η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Ταμπούκ, αναφέρει ότι οι δύο πιλότοι της πτήσης της Flydubai είναι τραυματίες και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Χωρίς να διευκρινίζει την αιτία των τραυματισμών.

Από την πλευρά της, η αεροπορική εταιρεία Flydubai ανέφερε ότι «σημειώθηκε επεισόδιο στο πιλοτήριο». Επισήμανε ότι όλοι οι επιβάτες είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Στην πτήση επέβαιναν τουλάχιστον 180 άτομα. Κατά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, «σχεδόν όλοι» οι επιβάτες ήταν Ισραηλινοί.


REUTERS/Ammar Awad

Ίσραελ Κατς: Τζιχαντιστική επίθεση

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επίσημες ενημερώσεις από τις αστυνομικές αρχές, τις ερευνητικές ομάδες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για το περιστατικό. Κανείς δεν γνωρίζει τα κίνητρα της επίθεσης του ενός πιλότου στον άλλο. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ανεβάσει ψηλά τους τόνους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατς, χαρακτήρισε το περιστατικό «απόπειρα τζιχαντιστικής τρομοκρατικής επίθεσης».

Επίσης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στις αρχές να «ενισχύσουν» τα μέτρα ασφαλείας τόσο στις ισραηλινές όσο και στις μη ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες, μετά το περιστατικό με την πτήση της flydubai.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας «θα προβούν σε κάθε ενέργεια για τη διεξοδική διερεύνηση του περιστατικού, σε συνεργασία με τους εταίρους μας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

«Πρέπει να τονιστεί ότι είναι εταίροι και σύμμαχοί μας και αγωνίζονται μαζί μας κατά της τρομοκρατίας. Ελπίζουμε ότι θα αντληθούν όλα τα διδάγματα και ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν θα σταματήσει, καθώς αποτελεί μια υπαρκτή πραγματικότητα».

Η Σαουδική Αραβία δεν επέτρεψε άφιξη ισραηλινών αεροσκαφών

Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Η κυβέρνηση Νετανιάχου απηύθυνε αίτημα προς την κυβέρνηση στο Ριάντ να επιτρέψει σε στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος του Ισραήλ να πετάξει στο Ταμπούκ και να παραλάβει από εκεί τους Ισραηλινούς επιβάτες της πτήσης της Flydubai.

Μέχρι στιγμής, το αίτημα αυτό έχει απορριφθεί.

Μαρτυρίες επιβατών: «Αίμα παντού»

Επιβάτες της πτήσης μίλησαν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, αλλά προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα οι μαρτυρίες τους. Πράγμα πολύ κρίσιμο σε ένα περιστατικό που έχει άρωμα τρομοκρατίας.

Μεταξύ των επιβατών που μίλησαν ήταν η Γιασμίν Αμπουκασίς. Είπε στο Reuters ότι η κόρη της επέβαινε στην πτήση της Flydubai. Της είπε πως ένας άνδρας που κρατούσε μαχαίρι ανάγκασε έναν από τους πιλότους να πέσει στο πάτωμα και ότι υπήρχε αίμα παντού.

Επίσης, είπε ότι η κόρη της τής τηλεφώνησε για να πει πως άκουσε κραυγές μέσα στο αεροσκάφος καθώς ένας πιλότος ζητούσε βοήθεια. Και πρόσθεσε ότι δύο άλλοι πιλότοι ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροσκάφους. Και πως άλλοι επιβάτες έτρεξαν προς το μέρος του άνδρα που κρατούσε το μαχαίρι.

Επιβάτιδα, η οποία μίλησε σε ισραηλινή εφημερίδα, χωρίς να δώσει το όνομά της, περιέγραψε τη στιγμή «έντονης αγωνίας» κατά την οποία οι επιβάτες συνειδητοποίησαν ότι το αεροσκάφος έχανε ύψος. «Καταλάβαμε ότι οι πιλότοι είχαν χάσει τον έλεγχο», είπε.

Και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι εδώ με τα πουκάμισά τους γεμάτα αίματα. Αλλά τώρα είμαστε καλά και θέλουμε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας».

Το γεγονός ότι πιλότοι που επέβαιναν στο αεροσκάφος βοήθησαν στην προσγείωσή του επιβεβαιώνει άλλος επιβάτης, επίσης ανώνυμα, που μίλησε στην Jerusalem Post. Είπε επίσης ότι επιβάτες στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους απομάκρυναν με τη βία τον δράστη από το πιλοτήριο αφού είχε μαχαιρώσει τον συγκυβερνήτη.

Σύμφωνα με τον επιβάτη Άλμογκ Ιτάλι, οι πιλότοι που προσγείωσαν τελικά το αεροσκάφος ήταν Ευρωπαίοι. Ο ένας Βρετανός.
Αεροσκάφη της Flydubai στο Ταμπούκ

Από την πλευρά της, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στην πτήση «αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από το πλήρωμα της εταιρείας που επέβαινε στο αεροσκάφος εκτός υπηρεσίας, το οποίο προχώρησε σε αλλαγή πορείας και προσγείωσε το αεροσκάφος με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Ταμπούκ». Ήδη ξεκίνησαν οι πτήσεις της επιστροφής.

Η αεροπορική εταιρεία επιβεβαίωσε ότι έχουν αποσταλεί δύο αεροσκάφη αντικατάστασης στο αεροδρόμιο του Ταμπούκ για την εξυπηρέτηση των επιβατών και του πληρώματος, καθώς και ότι το περιστατικό δεν επηρέασε τα υπόλοιπα προγραμματισμένα δρομολόγια.

Ο εκπρόσωπος της Flydubai πρόσθεσε: «Άμεση προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε τη συνεχιζόμενη ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία όλων των επιβατών και των μελών του πληρώματος που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, καθώς και να στηρίξουμε την επίσημη έρευνα».

ΠΗΓΗ: in.gr