Παράνομη έκρινε τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το λιβυκό κοινοβούλιο

Παράνομη έκρινε την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το μοναδικό νόμιμα εκλεγμένο σώμα της χώρας που είναι το κοινοβούλιό της.

Κοινοποιώντας το σχετικό υπογραφέν έγγραφο, το κοινοβούλιο της Λιβύης, μέσω ανάρτησης στο Twitter, απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες τη συμφωνία.

Στην ανακοίνωσή του το κοινοβούλιο επισημαίνει, όπως είχε κάνει και με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα, ότι η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες είναι παράνομη, καθώς η τωρινή κυβέρνηση που την υπέγραψε στερείται αξιοπιστίας, νομιμότητας και αποδοχής από τον λαό, καθώς δεν έχει διεξαχθεί εκλογική αναμέτρηση. Εκτός αυτού, το κοινοβούλιο επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή αποκηρύσσεται, καθώς στερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα “πετρελαϊκά δικαιώματά της”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, αποκαλεί τη συμφωνία “παράνομη” και λέει ότι η κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα, της οποίας η κυβερνητική θητεία έχει λήξει, δεν έχει εξουσιοδότηση για να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» τις επιδιώξείς της στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω μνημονίου με την λιβυκή κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη το χάος και τη διαίρεση που επικρατεί στην αφρικανική χώρα.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από τον περασμένο Μάρτιο την εξουσία, με τη μια να εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊ-μπά και την άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, να στηρίζεται από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021 αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Το 2019 ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ με τον τότε πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, το οποίο απορρίφθηκε από τη λιβυκή βουλή τον Ιανουάριο του 2020.

Η Ελλάδα απέρριψε το μνημόνιο στο σύνολό του χαρακτηρίζοντας νομικά άκυρες τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας παράλληλα ότι παραβιάζουν το Δίκαιο της Θάλασσας.