Τραμπ και Νετανιάχου αντιδρούν στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τον Μακρόν

Την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα βαθαίνει και οι διεθνείς εκκλήσεις για την προστασία των αμάχων πληθαίνουν, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους διαμορφώνει νέα δεδομένα.

«Πιστός στην ιστορική του δέσμευση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αποφάσισα ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ, ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στην ανάρτησή του ο Γάλλος πρόεδρος προσέθεσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, επισυνάπτοντας σχετική επιστολή του στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, όπου γνωστοποιεί τις προθέσεις του, σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η άμεση κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η μαζική ανθρωπιστική βοήθεια προς τον πληθυσμό της Γάζας και προσθέτει ότι η ειρήνη είναι εφικτή.

Η ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν που καθιστά τη Γαλλία την πρώτη χώρα της G7 που θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ουάσιγκτον που καταδίκασε απερίφραστα το γαλλικό σχέδιο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τo σχέδιο του Μακρόν. «Αυτό που λέει δεν έχει σημασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, σήμερα Παρασκευή (25/7). «Είναι πολύ καλός άνθρωπος. Τον συμπαθώ, αλλά αυτή η δήλωση δεν είναι βαρύνουσα», προσέθεσε.

«Είναι μια απερίσκεπτη απόφαση που εξυπηρετεί μόνο την προπαγάνδα της Χαμάς και παρεμποδίζει την ειρήνη. Είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου», ανέφερε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου που σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η απόφαση επιβραβεύει τον τρόμο.

Μια τέτοια κίνηση ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας ενός ακόμη εντολοδόχου του Ιράν, όπως ακριβώς έγινε η Γάζα. Ένα παλαιστινιακό κράτος υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ορμητήριο για τον αφανισμό του Ισραήλ, όχι για να ζήσει ειρηνικά δίπλα του.

Στα παλαιστινιακά εδάφη πάντως η ανακοίνωση του Μακρόν έγινε δεκτή με ικανοποίηση.

Χιλιάδες νεκροί από την πείνα στη Γάζα

Παράλληλα κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότεροι, παιδιά και ενήλικες πεθαίνουν από λιμό στη Λωρίδα της Γάζας. Γιατροί και συγγενείς, τους βλέπουν να σβήνουν μπροστά στα μάτια τους.

Η μικρή Σίλα έχει βάρος 4 κιλά, είναι 11 μηνών. «Από τότε που τη γέννησα είναι μικρόσωμη και δεν μεγαλώνει», λέει η επίσης υποσιτισμένη, μητέρα της που δεν έχει γάλα να τη θηλάσει, ενώ στη Γάζα δεν υπάρχει ούτε βρεφικό γάλα.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η Γάζα βρίσκεται πλέον σε σημείο μηδέν. Διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο ανάμεσά τους, που ανησυχούν για τους συναδέλφους τους στη Γάζα, προειδοποιούν ότι ο θάνατος από την πείνα είναι βέβαιος για κάποιους και καλούν το Ισραήλ να τους επιτραπεί η πρόσβαση.

Ο Μοχάμαντ κλαίει όλη μέρα. «Ο γιός μου υποφέρει από υποσιτισμό. Είχε φτάσει να ζυγίζει εννέα κιλά, τώρα ζυγίζει μόνο έξι», λέει η μητέρα του, Χιντάγια Αλ Ματούκ.

«Μου λένε “Μαμά θέλουμε να φάμε”, αλλά δεν υπάρχει φαγητό. Τους δίνω νερό και κοιμούνται πεινασμένοι», λέει από την πλευρά της η Μαριάμ Καφάρνα.

Ο Μοχάμεντ Μασούντ θρηνεί πάνω από το σώμα του 13χρονου γιού του. Σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά σε σημεία διανομής βοήθειας.

«Δεν ξέρω πώς θα το αποκαλούσατε αν όχι μαζικό λιμό. Ευθύνεται ο άνθρωπος. Και αυτό είναι σαφές. Εξαιτίας του αποκλεισμού», λέει.

Το Ισραήλ απαντά ότι δεν ευθύνεται, κι επιρρίπτει κατηγορίες στη Χαμάς.

Πηγή: ertnews.gr