Τραμπ για δασμούς: Οι πιθανότητες για εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 50-50

Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν «50-50 πιθανότητες» να συνάψουν εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι διαπραγματευτές αγωνίζονται να προλάβουν την προθεσμία της 1ης Αυγούστου για την επιβολή δασμών.

Ο Τραμπ εκτίμησε τις πιθανότητες καθώς αναχωρούσε για ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα ολοκληρώσει τη μετα-Brexit εμπορική συμφωνία που συνήψε με τον πρωθυπουργό Κιρ Σταρμερ.

«Ίσως λιγότερο από αυτό — αλλά 50-50 πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ», δήλωσε ο κ. Τραμπ την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο. «Θα είναι μια συμφωνία όπου θα πρέπει να μειώσουν τους δασμούς τους».

Αυτή η αναφορά υπονοεί την πίεση του κ. Τραμπ για παραχωρήσεις, όπως η πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στις ξένες αγορές ή οι επενδύσεις σε αμερικανικά προϊόντα, σε αντάλλαγμα για χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή.

Ο Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει δασμό 30% στα προϊόντα που στέλνει η 27μελής ΕΕ στις αγορές των ΗΠΑ, εκτός αν οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές προσφέρουν καλύτερους όρους.

«Θέλουν πολύ να συνάψουν συμφωνία», δήλωσε ο κ. Τραμπ.

Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Τραμπ σύναψε συμφωνίες με το Βιετνάμ, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία πριν από την προθεσμία της 1ης Αυγούστου για την επανεισαγωγή υψηλών δασμών σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι στις περισσότερες χώρες θα επιβληθεί συγκεκριμένος δασμός στα προϊόντα που στέλνουν στις ΗΠΑ, αντί για πολύπλοκες διαπραγματεύσεις.

Χώρες όπως η Νότια Κορέα αγωνίζονται να συνάψουν συμφωνία μαζί με τον Καναδά και το Μεξικό.