Στην αρχή η Τουρκία κρατούσε μια εντελώς ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας προς την Ουκρανία. Μετά στράφηκε προς τη Δύση. Στη συνέχεια δέχθηκε να εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ και να κλείσει τα στενά σε Βόσπορο και Δαρδανέλια. Χθες ωστόσο διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Το γεγονός πως η Τουρκία στη συγκεκριμένη διαμάχη επιδιώκει να είναι «και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα» αποτελεί κοινό μυστικό. Ο άκομψος τρόπος όμως με τον οποίο επιχειρεί να εφαρμόσει τη διπλωματία, υποδηλώνει μία χώρα η οποία όχι μόνο δεν έχει εμπεδώσει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά έχει εγγεγραμμένο στο DNA της το διαρκές παζάρι με όλες τις πλευρές. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι συγκεκριμένες κινήσεις θα μπορέσουν να την ωφελήσουν ή θα γυρίσουν σε βάρος της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πάντως, υπό τον φόβο του να ενταχθεί η Τουρκία σε μία χώρα – εχθρό της Ρωσίας δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας».
«Γενικώς δεν συμμετέχουμε σε τέτοιες κυρώσεις κατ’ αρχήν. Δεν αναμένεται να συμμετάσχουμε ούτε σε αυτές τις κυρώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας επίσης, Ιμπραήμ Καλίν, υποστήριξε ξεκάθαρα πως η Άγκυρα, παρά τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, δεν σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων, επειδή θέλει να διατηρήσει ανοικτό έναν δίαυλο διαλόγου.
«Πρέπει να ενεργήσουμε βάσει των προτεραιοτήτων της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά, αγνοώντας προφανώς πως βασική προτεραιότητα κάθε χώρας για την εξωτερική της πολιτική αποτελούν οι αρχές του διεθνούς δικαίου.
«Πρέπει να υπάρχει μια ομάδα που να μπορεί να είναι σε θέση για συνομιλίες με τη Ρωσία» πρόσθεσε ο Καλίν για να τονίσει:
«Ποιος θα συνδιαλλαγεί με τη Ρωσία αν όλες οι γέφυρες κοπούν; Δεν σχεδιάζουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις ώστε να διατηρήσουμε τους διαύλους ανοιχτούς».
Ο Καλίν πρόσθεσε πως η Άγκυρα «δεν σκοπεύει να λάβει μέτρα που θα βλάψουν την Τουρκία».
«Διατηρούμε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία σε πεδία όπως ο τουρισμός, οι προμήθειες φυσικού αερίου και η γεωργία» εξήγησε.
Όπως ανέφερε παράλληλα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, «η σύμβαση του Μοντρέ έχει παίξει κομβικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα.
«Ερμηνεύουμε τη Σύμβαση του Μοντρέ με τρόπο που μας επιτρέπει να αποτρέπουμε εντάσεις άμα τη ενάρξει τους» πρόσθεσε ο Καλίν.