Τουρκία: «Πόλεμος» με το δίκτυο “Fox Νews”, εξαιτίας της μετάφρασης σε συνέντευξη Ερντογάν

Σε συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα (22/9) στο αμερικανικό δίκτυο ειδήσεων “FOX News”, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει τις ένοπλες διαμάχες σε κάποια μέρη του πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Αμερικανικό δίκτυο και συγκεκριμένα στον παρουσιαστή Μπρετ Μπάιερ αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο δημοσιογράφος έθεσε ερώτημα στον Τούρκο Πρόεδρο για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει λύση στα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα σε Γάζα και Ουκρανία.

Η απάντηση του Τούρκου προέδρου – την οποία προέβαλε με μεταγλώττιση το Αμερικανικό δίκτυο – εμφανίστηκε ως μία ευθεία επίθεση στον Λευκό Οίκο στην οποία ο Ερντογάν υπογραμμίζει πως ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει από την αρχή της Προεδρίας του πως θα τερματίσει τόσο τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και την κρίση στην Μέση Ανατολή.

Αυτό είχε ως συνέπεια ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο να εμφανίζεται στην πρωινή ζώνη ενημέρωσης του “FOX News” και να απαντάει με αρκετά ευθή και σκληρό τρόπο στις αναφορές του Τούρκου Προέδρου δείχνοντας την ενόχληση, αλλά και τον προβληματισμό της Ουάσιγκτον λίγο πριν την συνάντηση των δύο προέδρων στον Λευκό Οίκο.

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε παρόλα αυτά, πως ο Τραμπ παραμένει ο μοναδικός ηγέτης με πραγματική δυνατότητα να φέρει ειρήνη, τόσο στον πόλεμο της Ουκρανίας όσο και στη σύγκρουση της Γάζας. Και συνέχισε λέγοντας ότι όλοι θέλουν να μιλήσουν στον Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να αναδείξει την ηγετική του θέση ως παγκόσμιου διαμεσολαβητή.

Προσπάθεια αποκλιμάκωσης

Λίγο μετά την κλιμάκωση της έντασης ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε το «παρών» και ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην συνάντηση των χωρών του Αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής με την Γάζα και την κρίση που μαίνεται να αποτελεί το κεντρικό θέμα συζήτησης. Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να έχει στο πλευρό του τον Τούρκο Πρόεδρο και όχι το Κατάρ σε μία κίνηση που τόσο η τουρκική όσο και η αμερικανική διπλωματία ερμήνευσαν ως το τέλος της συγκεκριμένης «όξυνσης».

Όλα αυτά φαίνεται πως δεν ήταν παρά μόνο κινήσεις στην αμερικανική σκακιέρα καθώς το Fox News και ο ίδιος Μπρετ Μπάιερ μετέφεραν δημόσια ανακοίνωση από τον επικεφαλής επικοινωνίας της Τουρκίας στην Πρωτεύουσα των ΗΠΑ στο οποίο η Τουρκική πλευρά υπαινίσσεται πως το Αμερικανικό δίκτυο ευθύνεται για το ψυχρό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ«χάθηκε στην μετάφραση».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση από την τουρκική πλευρά αναφέρει: «Η απάντηση του Προέδρου Ερντογάν σε ερώτηση σχετικά με το τέλος των πολέμων υπήρξε αντικείμενο απώλειας νοήματος κατά την μετάφραση. Κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης συνέντευξης ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε έμφαση στο ότι το τέλος των πολέμων περιλαμβάνει σημαντικές προκλήσεις και κόστος και τόνιζε την συμβολή και τις προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ προς αυτή την κατεύθυνση».

Το δίκτυο διά του δημοσιογράφου υπογράμμισε πάντως σε απάντηση προς την Άγκυρα πως: «Επιμένουμε στην πιστότητα της μετάφρασής μας» δίνοντας τον τόνο και από τον Λευκό Οίκο για τα όσα αναμένονται αργότερα σήμερα στο Οβάλ Γραφείο.