Ροή ειδήσεων
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2025
Γιορτάζουν: Σοφιανός, Πίστη, Ελπίδα, Αγάπιος, Σοφιάννα, Αγαθοκλής, Ολιβιανός, Παντολέων, Πηλεύς
26°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Τουρκία: Νέα NAVTEX, σε απάντηση της άσκησης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο

Με νέα τουρκική NAVTEX η Τουρκία, δεσμεύει θαλάσσιες περιοχή, που εκτείνεται από τα ανατολικά της Άνδρου και της Τήνου μέχρι τα βορειοδυτικά της Σάμου, για αεροναυτικές ασκήσεις δίχως πυρά, που αναμένεται να διεξαχθούν αύριο Πέμπτη (18.09.2025) από τις 5 έως τις 9 το πρωί, αυξάνοντας την ένταση στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου.

Αυτή η κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, έγινε σε απάντηση της άσκησης ετοιμότητας στο Αιγαίο, που διέταξε αιφνιδιαστικά ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ Χούπης.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν έμεινε μόνο εκεί, αφού ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου ATR-72 και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη (17.09.2025) δύο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Η νέα τουρκική NAVNTEX

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης με προκλητική NAVTEX αξιώνει ότι πρέπει να αποστρατικοποιηθούν 23 ελληνικά νησιά, η Θάσος, ο Άγιος Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία, η Σάμος, η Αστυπάλαια, η Ρόδος, η Χάλκη, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Τήλος, η Νίσυρος, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Πάτμος, οι Λειψοί, η Σύμη, η Κως και το Καστελόριζο.

Η Άγκυρα φαίνεται ότι ενοχλήθηκε από την διακλαδική άσκηση ετοιμότητας που εκτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, μετά από εντολή του /ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν και οι 3 κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και ειδικές δυνάμεις, σε όλη την επικράτεια. Χαρακτηριστικό ότι στην άσκηση συμμετέχουν πάνω από 60 αεροσκάφη και ολόκληρος ο στόλος.