Χρειάστηκε να ηχήσει παγκόσμιος συναγερμός, να φθάσουν τα πράγματα στα άκρα και να χυθεί ακόμα και αίμα στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας για να αναδιπλωθεί η Ρωσία και να ισχυριστεί ότι «δεν θέλει πόλεμο με την Ευρώπη».
Η αναδίπλωση μάλιστα ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προσπάθησε αστειευόμενος (;) να ρωτήσει τους ομολόγους του, τι ώρα αναμενόταν να κάνει την επίθεση στην Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ βέβαια, ασφαλώς και δεν μπορεί να θεωρήσει ότι η μερική υπαναχώρηση Πούτιν συνεπάγεται και άρση του συναγερμού, γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι του εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, αφού είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα με βάση τους χειρισμούς που ακολουθεί η Ρωσία.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά» δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες για να προσθέσει πως η Ρωσία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τα όσα ισχυρίζεται.
«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέσα και γύρω από την Ουκρανία μια μάχιμη δύναμη που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση» ανέφερε χαρακτηρισιτκά, τονίζοντας πως η Ρωσία έχει ευκαιρία να εργαστεί για την ειρήνη, κάνοντας ωστόσο σαφές πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τη στενή παρακολούθηση του στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε να ξεκαθαρίσει, μάλλον προσχηματικά, ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ευρώπη, για να κάνει σαφές ότι «γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για μια διαδικασία συνομιλίων, που θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία».
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία ενημερώθηκε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά και ότι η Μόσχα δεν θεωρεί ότι αυτή η διαβεβαίωση είναι αρκετά καλή και ότι θέλει να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του τώρα.Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι ορισμένες μονάδες «έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται μέσω δρόμων και του σιδηροδρομικού δικτύου και θα κατευθυνθούν προς τις στρατιωτικές τους βάσεις».
Από την πλευρά του ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε σαφές ότι είναι υποχρέωση της Ευρώπης να αποτρέψει μια πολεμική κλιμάκωση, οπότε και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο σε απευθείας συνομιλίες αναφορικά με τη διένεξη με την Ουκρανία.
Ο καγκελάριος Σολτς, μετά τη συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν, δήλωσε πως η διπλωματία δεν έχει εξαντλήσει ακόμη τις δυνατότητές της και πως η ανακοίνωση της απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων είναι ένα καλό σημάδι. Προειδοποίησε ωστόσο και ότι «σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σίγουρα ξέρουμε τι να κάνουμε».
«Είναι σίγουρα πιθανό να βρούμε λύση. Όσο δύσκολη και σοβαρή κι αν φαίνεται πως είναι η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα», είπε ο Γερμανός καγκελάριος. Ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε επίσης ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει διάλογος.