Το νορβηγικό πλοίο έκανε έρευνες νότια της Κρήτης και η Λιβύη ενοχλήθηκε

Νέα προβλήματα για την ελληνική διπλωματία καθώς η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης αντέδρασε με διάβημα την προηγούμενη εβδομάδα για τις έρευνες που πραγματοποίησε νορβηγικό ερευνητικό σκάφος στα Οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες  που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα την περασμένη εβδομάδα και ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες του Ramform Hyperion σε μια περιοχή που πιθανολογείται ότι υπάρχουν ενδιαφέροντα κοιτάσματα φυσικού αερίου, επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας στον Έλληνα πρεσβευτή στην Τρίπολη Ν .Γαριλίδη. Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης του Αμπντέλ Χαμιντ Ντμπεϊμπά επιμένει έτσι στην γνωστή τακτική της αμφισβήτησης των Οικοπεδων τα οποία έχει καθορίσει η Ελλάδα βάσει του νόμου Μανιάτη που προβλέπει ότι σε περίπτωση απουσίας διμερούς συμφωνίας οριοθέτησης τοτε εξωτερικό όριο της Ελληνικής ΑΟΖ θεωρείται η μέση γραμμή.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης είχε αντιδράσει το καλοκαίρι του 2019 με διαβήματα προς την Αθήνα και συνέχισε με την υπογραφή του Τουρκολυβικού Μνημονίου, το οποίο επιχειρούσε να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος καταρχήν της Τουρκίας και ανοίγοντας τον δρόμο στην Λιβύη να διεκδικήσει με βάση αυτό το αυθαίρετο και αντίθετο με το Δίκαιο της Θάλασσας κείμενο, μεγάλο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η προσωρινή λιβυκή κυβέρνηση, η νομιμοποίηση της οποίας αμφισβητείται από πολλές πλευρές και στο εσωτερικό της χώρας παρά το ότι αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, είχε σπεύσει να υπογράψει ένα ακόμη Μνημόνιο με την Τουρκία το 2022 για κοινές έρευνες και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων στις «θαλάσσιες περιοχές» της Λιβύης, το οποίο παρά την ακύρωση του από το Διοικητικό Εφετείο της Λιβύης παραμένει στο τραπέζι.

Η πολιτική κατάσταση στην Λιβύη παραμένει ρευστή με την ύπαρξη δύο κυβερνήσεων και με τις προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθεί χρυσή τομή για την πραγματοποίηση εκλογών έχουν αποβεί άκαρπες. Η Τουρκία παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά αν και έχει κάνει σοβαρά ανοίγματα προς την Βεγγάζη και προς τον στρατηγό Χαφταρ θέλοντας να διασώσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την προσωρινή κυβέρνηση προσφέροντας και στρατιωτική και οικονομική στήριξη ενώ σημαντικές τουρκικές επιχειρήσεις επιστρέφουν στην Λιβύη. Και από πλευράς Ε.Ε. γίνονται κινήσεις κυρίως από την Ιταλία, η οποία διατηρεί ισχυρά συμφέροντα στην χώρα, για ενίσχυση των σχέσεων καθώς η Βορειοαφρικανική αραβική χώρα έχει σημαντικό ρόλο και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και για την συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών που προέρχονται κυρίως από την Ανατολική Αφρική και την ζώνη του Σαχέλ.

Το διάβημα της Τρίπολης έρχεται την στιγμή που έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για εντοπισμό σημαντικού κοιτάσματος εντος της Ελληνικής ΑΟΖ .Απο την κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy που διαχειρίζεται τις δύο παραχωρήσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοτέλης Στεφάτος, δήλωσε στις αρχές Μαΐου ότι η εικόνα που υπάρχει είναι «πολύ θετική» ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δηλωνε ότι «αν είμαστε τόσο τυχεροί, τότε το μέγεθος του οικοπέδου -που έως τώρα υπολογίζεται ότι θα βρούμε -θα είναι αρκετό για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης». Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις παραγόντων της πετρελαϊκής αγοράς η δοκιμαστική γεώτρηση τοποθετείται για το τέλος του 2025.