Το κοινό ανακοινωθέν των G7: Οι αποφάσεις για το δάνειο στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό, την Κίνα και την Τεχνητή Νοημοσύνη
US President Joe Biden (C), Italy's Prime Minister Giorgia Meloni, Canadian Prime Minister Justin Trudeau and Japanese Prime Minister Fumio Kishida attend the Partnership for Global Infrastructure and Investment Event during the G7 Summit at the Borgo Egnazia resort in Savelletri, Italy, on June 13, 2024. Leaders of the G7 wealthy nations gather in southern Italy this week against the backdrop of global and political turmoil, with boosting support for Ukraine top of the agenda. (Photo by Mandel NGAN / AFP)

Αναλυτικά, οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στην χορήγηση δανείου ύψους περίπου 50 δισ. στο Κίεβο από τις χώρες μέλη της G7, με τους πόρους να έρχονται από τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ενώ παράλληλα Ουκρανία και ΗΠΑ υπέγραψαν 10ετή διμερή συμφωνία για την ασφάλεια. Σημειωτέον, συμφωνήθηκε πως η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στην Ουκρανία.

G7: 10ετή αμυντική συμφωνία υπέγραψαν ΗΠΑ και Ουκρανία – Τι προβλέπει

Σχετικά με το κεφάλαιο «ανταγωνιστικότητα», η G7 δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τις αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές της Κίνας και μάλιστα θέτουν μέτρα κατά των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βοήθησαν τη Ρωσία να αποκτήσει όπλα για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Σημαντικό κεφάλαιο ήταν και αυτό της Τεχνητής Νοημοσύνης, θέμα για το οποίο μίλησε και ο Πάπας Φραγκίσκος, με τους εφτά να συνεργάζονται για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και τη διαχείριση των κινδύνων της AI.

Μεγάλο θέμα συζήτησης ήταν η άμβλωση, λέξη που δεν αναφέρεται ανοιχτά, ενώ επιβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις από το ανακοινωθέν της G7 της Χιροσίμα για καθολική πρόσβαση σε επαρκείς, οικονομικά προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της ολοκληρωμένης σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των δικαιωμάτων για όλους. Το θέμα της άμβλωσης, το οποίο προκάλεσε σφοδρότατη διαμάχη μεταξύ της Τζόρτζια Μελόνι και τον Εμανουέλ Μακρόν, με ψυχρά χαμόγελα μεταξύ των δύο ηγετών και την Ιταλίδα πρωθυπουργό να κατηγορεί τον Γάλλο πρόεδρο ότι επιδιώκει να κάνει προεκλογική εκστρατεία ενόψει εθνικών εκλογών στη Γαλλία.

Τέλος, οι ηγέτες κατέληξαν και σε καταδίκη των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ζήτησαν από το Ισραήλ να συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς και ανθρωπίνου δικαίου