Το Ισραήλ απαγορεύει στις ισπανικές διπλωματικές αρχές να εξυπηρετούν Παλαιστινίους
The flags of Spain, Ireland, and Norway are displayed on the City Hall building in the West Bank city of Ramallah, after the three countries announced this week that they would recognize a Palestinian statehood, Friday, May 24, 2024. (AP Photo/Mahmoud Illean)

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Israel Katz, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να διακοπεί η σύνδεση μεταξύ της ισπανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ και των Παλαιστινίων, καθώς επίσης απαγορεύει στο ισπανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ να «παρέχει υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους».

Ο λόγος αυτής της απόφασης είναι η αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από την Ισπανία, αλλά και αυτό που αποκαλεί «αντισημιτικό κάλεσμα» από την δεύτερη αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης. Έτσι, η διπλωματική κρίση κλιμακώνεται, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα.

Η Ισπανία εκτός από την πρεσβεία της στο Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ, διαθέτει επίσης ένα προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο λειτουργεί ως de facto πρεσβεία για τους Παλαιστίνιους, αφού όχι μόνο τους παρέχει προξενικές υπηρεσίες, αλλά είναι υπεύθυνο και για τις διπλωματικές σχέσεις με την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (ANP), και επιπλέον φιλοξενεί και την Ισπανική Υπηρεσία Συνεργασίας, με πολυάριθμες ανθρωπιστικές δράσεις στα κατεχόμενα.

Ο Αλμπάρες προωθεί διαμαρτυρία ενάντια στην απόφαση του Ισραήλ

Η αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης στην ισραηλινή ανακοίνωση δεν άργησε να έρθει και ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες , θα προβεί σε διαμαρτυρία για την ισραηλινή απόφαση να εμποδίσει το Γενικό Προξενείο στην Ιερουσαλήμ να εξυπηρετεί τους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη. Από την άλλη, τόνισε ότι «στην κυβέρνηση της Ισπανίας δεν υπάρχουν αντισημίτες», αλλά ότι «είναι μια ανεκτική, πλουραλιστική, ποικιλόμορφη κυβέρνηση που δεν δέχεται καμία ρητορική μίσους, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού».

Πηγή: ertnews.gr