Ο οίκος Sotheby’s θα πουλήσει στις 25 Ιουνίου στο Παρίσι αυτό που αποκαλεί «μία από τις σημαντικότερες προσφορές ναπολεόντειου υλικού που έχουν βγει ποτέ στην αγορά», σύμφωνα με το Art News.
Περίπου 100 αντικείμενα από την ιδιωτική συλλογή του διακεκριμένου Γάλλου συλλέκτη Πιερ-Ζαν Σαλανσόν θα βρεθούν στο μπλοκ της δημοπρασίας. Περιλαμβάνουν αυτοκρατορικά έπιπλα, πίνακες Παλαιών Δασκάλων και «βαθιά προσωπικά κειμήλια που αντανακλούν τον εσωτερικό κόσμο του [Ναπολέοντα Βοναπάρτη]», αναφέρει ο οίκος Sotheby’s σε ανακοίνωσή του.
«Τι μυθιστόρημα η ζωή μου!»
«Απηχώντας τα λόγια του Ναπολέοντα – ‘Τι μυθιστόρημα η ζωή μου!’- αυτή η συλλογή διαβάζεται σαν ένα ζωντανό ιστορικό έπος, που εκτυλίσσεται σε πεδία μάχης και μπουντουάρ, αίθουσες τελετών και οικεία δωμάτια, εναλλάσσοντας ένα χρονικό της εξουσίας, της πολιτικής και της μεγαλοπρέπειας, με τα τρωτά σημεία, τις φιλοδοξίες και τις αντιφάσεις του ανθρώπου πίσω από τον μύθο», ανέφερε ο οίκος.
Στα ξεχωριστά αντικείμενα περιλαμβάνεται ένα από τα εμβληματικά δίκορφα καπέλα του Ναπολέοντα. Σε αντίθεση με άλλους αξιωματικούς του γαλλικού στρατού που φορούσαν το καπέλο από μπροστά προς τα πίσω, ο στρατηγός φορούσε το διάσημο en bataille (με τα φτερά παράλληλα στον ώμο του). Η εκτίμησή του ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.
«Αυτό το δίκορφο (σ.σ. καπέλο), φιλοτεχνημένο από τον Poupard, τον επίσημο κατασκευαστή καπέλων του Ναπολέοντα, δωρίστηκε προσωπικά από τον αυτοκράτορα στον στρατηγό Μουτόν, έναν από τους πιο έμπιστους και θαρραλέους διοικητές του», δήλωσε ο οίκος. «Μετά τον αποφασιστικό ρόλο του στρατηγού Μουτόν στη μάχη του Έσλινγκ τον Μάιο του 1809, ο Ναπολέων φέρεται να τον επαίνεσε με τα λόγια: ‘Ο Μουτόν μου είναι ένα λιοντάρι’».
Θα πωληθεί επίσης ένα σπαθί και ένα ραβδί κήρυκα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης του Ναπολέοντα το 1804 στην Παναγία των Παρισίων με υψηλή εκτίμηση 400.000 ευρώ. Το ίδιο και η προσωπική του σφραγίδα από χρυσό και έβενο (εκτίμηση: 250.000 ευρώ). Και για όποιον θέλει να γίνει ακόμη πιο προσωπικός με τον Γάλλο στρατηγό, ο οίκος Sotheby’s πουλάει επίσης τις φθαρμένες κάλτσες του και το φορητό κρεβάτι του στρατοπέδου.
Ο ροκ-σταρ όλων των αιώνων
«Ο Ναπολέων έχει αποκτήσει φήμη ροκ σταρ. Ως ένας από τους διασημότερους ανθρώπους στον κόσμο, η ζωή και τα επιτεύγματά του συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τη φαντασία τόσων πολλών, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων σκηνοθετών», δήλωσε στο ARTnews η Μαρίν ντε Σενιβάλ, επικεφαλής πωλήσεων του οίκο Sotheby’s στο Παρίσι.
«Με μεγάλο πάθος για τον Ναπολέοντα, ο Πιερ-Ζαν Σαλανσόν αγόρασε το πρώτο του αντικείμενο όταν ήταν μόλις 18 ετών και κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων δεκαετιών συγκέντρωσε μια τεράστια συλλογή που καλύπτει ολόκληρη τη ζωή του Ναπολέοντα», συνέχισε η ντε Σενιβάλ. «Ως αποτέλεσμα, πρόκειται για μια πολύ ολοκληρωμένη συλλογή και όλο το υλικό έρχεται στη δημοπρασία με αποδείξεις που μόνο να ονειρευτείς μπορείς: Ναπολέων, Ζοζεφίν, Μαρί-Λουίζ, αυτοκρατορική οικογένεια κ.ο.κ. Η εμφάνισή της τώρα, σε μια εποχή που το ενδιαφέρον για τον Ναπολέοντα βρίσκεται σε έξαρση, προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία στους συλλέκτες να αποκτήσουν το δικό τους κομμάτι της γαλλικής ιστορίας».
«Ο πιο διάσημος συλλέκτης της Γαλλίας»
Ο Σαλανσόν, τον οποίο οι Times περιέγραψαν ως «τον πιο διάσημο συλλέκτη της Γαλλίας», φέρεται να αναγκάζεται να πουλήσει το παρισινό αρχοντικό που μετέτρεψε σε ναό του Ναπολέοντα για να αποπληρώσει ένα δάνειο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αγόρασε το Palais Vivienne το 2015 έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ και δεν έχασε χρόνο να το στολίσει με τη συλλογή του από ναπολεόντεια αναμνηστικά, η οποία φέρεται να αριθμεί 1.000 κομμάτια. Περιλαμβάνει το δαχτυλίδι στέψης του Ναπολέοντα, το οποίο έχει ρουμπίνι 5,33 καρατίων. Ο Σαλανσόν έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «υπεύθυνο Τύπου του Ναπολέοντα».
Τον Μάρτιο, οι Times έγραψαν ότι αγωνίζεται να αποπληρώσει ένα δάνειο 10 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε από την Swiss Life Banque Privée για να χρηματοδοτήσει τις αγορές του. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε στη Le Parisien: «Δεν είμαι γεμάτος χρέη. Τα πάω καλά».
Η συλλογή θα παρουσιαστεί στον οίκο Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ από τις 23 έως τις 27 Μαΐου και στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη από τις 5 έως τις 11 Ιουνίου πριν από τη δημοπρασία στο Παρίσι αργότερα μέσα στο μήνα.