Δύσκολη η πολιτική διαχείριση των εξελίξεων από τον Μακρόν

Καμία πραγματική νίκη σε εκλογική διαδικασία δεν θα μπορούσε να θυμίζει τόσο πολύ ήττα, όπως αυτή που βιώνει μετά τις εκλογές της Κυριακής ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Παρά τα συγχαρητήρια και τους πανηγυρισμούς για τη νίκη του, ο Εμμανουέλ Μακρόν γνώριζε πολύ καλά, ότι είχε αρχίσει ένας ηχηρός κύκλος εναντίον του, με το κύμα της αμφισβήτησης να αυξάνεται διαρκώς.

Μέσα στο όλο σε βάρος του κλίμα, ήρθε η δήλωση της αριστερής πολιτικής συμμαχίας, να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά. Κι αυτό γιατί όπως, μεταδίδεται από τα διεθνή δίκτυα, η «Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση», υπό τον Ζαν-Λουκ Μελανσόν, που συνενώνει το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς και των Οικολόγων στη Γαλλία, καθώς και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα υποβάλουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, στις 5 Ιουλίου, στη νέα Εθνοσυνέλευση.

Υπενθυμίζεται ότι το κεντρώο πολιτικό μπλοκ «Μαζί», το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση της Μπορν πολιτικά, αλλά και την ατζέντα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, μπορεί να κέρδισε τις εκλογές την Κυριακή, αλλά απέχει αρκετά από την επικράτηση με απόλυτη πλειοψηφία. Δεδομένων των συνθηκών, μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται μια νέα περίοδο κυβερνητικής και πολιτικής αστάθειας.

Με βάση τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, σε σύνολο 577 εδρών, το κεντρώο μπλοκ «Μαζί» έλαβε 246 έδρες, ενώ για την αυτοδύναμη κυβέρνηση χρειάζονται τουλάχιστον 289. Αντίστοιχα, το αριστερό μπλοκ του Μελανσόν έλαβε 142 έδρες, ενώ αρκετά ενισχυμένος εμφανίστηκε ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν με 89 έδρες.

Πρόταση μομφής ετοιμάζει ο Μελανσόν
Πρόταση μομφής ετοιμάζει ο Μελανσόν

Η παραδοσιακή κεντροδεξιά και οι κεντρώοι σύμμαχοι της κατάφεραν να κερδίσουν 64 έδρες, διάφοροι ανεξάρτητοι υποψήφιοι της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς 13 και διάφοροι ανεξάρτητοι της Κεντροδεξιάς 9 έδρες. Έξι έδρες λαμβάνουν υποψήφιοι τοπικιστικού προσανατολισμού, 5 έδρες ανεξάρτητοι υποψήφιοι του χώρου του Κέντρου, 2 ανεξάρτητοι ακροδεξιοί υποψήφιοι, ενώ 1 έδρα λαμβάνει έτερος ανεξάρτητος υποψήφιος.

Τονίζεται ότι η Ελιζαμπέτ Μπορν είχε διοριστεί πρωθυπουργός από τον Εμμανουέλ Μακρόν μετά από την έναρξη της δεύτερης πενταετούς θητείας του στην αρχηγία του γαλλικού κράτους τον Μάιο και θεωρείται τεχνοκράτης με προσανατολισμό κεντροαριστερό. Οι δύο πρωθυπουργοί της πρώτης πενταετούς προεδρίας Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ και Ζαν Καστέξ, προέρχονταν από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Σε περίπτωση υπερψήφισης της πρότασης μομφής ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό και κυβέρνηση, που θα αναζητήσουν αναγκαστικά τη στήριξη και άλλων δυνάμεων στην Εθνοσυνέλευση, πέραν του κόμματος «Μαζί», σε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι ο εκάστοτε πρόεδρος της Γαλλίας διατηρεί το δικαίωμα να διαλύει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όχι όμως συχνότερα από μία φορά τον χρόνο.

«Η Μπορν πρέπει να ακολουθήσει την παράδοση του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής της ενώπιον του σώματος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μελανσόν, συμπληρώνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η πρωθυπουργός θα χάσει και η κυβέρνησή της θα πέσει.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας δεν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης κατά την έναρξη της θητείας της Εθνοσυνέλευσης, ωστόσο πρέπει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του σώματος, καθώς εάν αυτό δεν συμβαίνει, μπορεί να ανατραπεί μέσω πρότασης μομφής, όπως επιχειρεί τώρα να πράξει ο αριστερός συνασπισμός.