Το σημείωσε κέρδη ύψους 540 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, καθώς η εφαρμογή μηνυμάτων πέτυχε ταχεία ανάπτυξη παρά την συνεχιζόμενη απειλή για την ηγεσία της λόγω νομικών διαδικασιών στη Γαλλία εναντίον του ιδρυτή της, .
Η εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι ενημέρωσε τους επενδυτές ότι τα έσοδα έφτασαν το 2024 τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 343 εκατομμύρια δολάρια από το 2023, σύμφωνα με μια παρουσίαση της εταιρείας που παρακολούθησαν οι Financial Times.
Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα εντυπωσιακά κέρδη παρουσιάστηκαν σε πιθανούς επενδυτές πριν το Telegram ξεκινήσει μια προσφορά ομολόγων ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την επαναγορά υφιστάμενου χρέους. Η πώληση των ομολόγων, που ξεκίνησε την Τρίτη (20/5), θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στη βδομάδα.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το Telegram έχει ενισχυθεί εν μέρει από μια αύξηση στους χρήστες που πληρώνουν και από κέρδη που προέκυψαν από συνεργασίες σχετικές με το κρυπτονόμισμα που ίδρυσε.
Η ανάπτυξη αυτή σημειώνεται παρά τις αμφιβολίες για το μέλλον της εταιρείας μετά τη σύλληψη του ιδρυτή της από τις γαλλικές αρχές στο Παρίσι τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.
Ο Durov, που γεννήθηκε στη Ρωσία αλλά έχει πλέον γαλλική και πολιτογραφημένη υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με την φερόμενη αποτυχία της εφαρμογής να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής κακοποίησης και της τρομοκρατίας στην πλατφόρμα της. Η υπόθεση μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Durov έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά των αρχών σχετικά με την υπόθεση. Τη Δευτέρα, έγραψε ότι ενώ οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίστηκαν ότι η καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ήταν ο λόγος για τη σύλληψή του, «η κύρια εστίασή τους ήταν πάντα η γεωπολιτική».
Το Telegram πλέον μετρά πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς μηνιαίους χρήστες παγκοσμίως και λειτουργεί με μια μικρή ομάδα περίπου 60 ατόμων, ενώ την πλειονότητα της διαχείρισης περιεχομένου αναλαμβάνουν εξωτερικοί συνεργάτες.
Σύμφωνα με αρκετά άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές για τη συμφωνία, ο διευθυντής επενδύσεων του Telegram, John Hyman, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει επιτύχει όλους τους οικονομικούς της στόχους και ότι μια πιθανή δημόσια προσφορά μετοχών (IPO) είναι εφικτή εάν οι αγορές γίνουν πιο ευνοϊκές.
Το Telegram, που ανήκει εξ ολοκλήρου στον Durov, έχει εκδώσει περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024, επαναγόρασε ομόλογα αξίας 375 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πηγή: Lifo (Με πληροφορίες από Financial Times)