Και την Κρήτη φέρεται να είχε επισκεφθεί η Ρωσίδα κατάσκοπος
Και την Κρήτη φέρεται να είχε επισκεφθεί η Ρωσίδα κατάσκοπος

Ταξίδια και στην Κρήτη φέρεται να είχε πραγματοποιήσει η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα ή «Μαρία Τσάλλα», όπως έκανε …καριέρα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η Ρωσίδα κατάσκοπος, η οποία έχει πλέον εγκαταλείψει τη χώρα μας, με την ΕΥΠ να προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις κινήσεις τις.

Οι Ελληνικές Αρχές αναζητούν τα ίχνη, τις επαφές, τις διαδρομές αλλά και την δράση της «Μαρίας Τσάλλας»,  μετά την αποκάλυψη της διπλής της ταυτότητας: από τη μία ομογενής με κατάστημα πλεκτών στο Παγκράτι και από την άλλη Ρωσίδα πράκτορας,  εκπαιδευμένη στο περιβόητο πρόγραμμα «Illegals».

Στο στόχαστρο της ΕΥΠ βρίσκονται όλα όσα άφησε πίσω της η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον περασμένο Ιανουάριο, δίχως να δώσει εξήγηση σε κανέναν.

Εκτός από το κατάστημα με τα είδη χειροτεχνίας και πλεξίματος το οποίο και έκλεισε κατ’ εντολή της ενόσω η ίδια είχε διαφύγει από τη χώρα, οι αρχές ερευνούν και το διαμέρισμά στο οποίο διέμενε. Εκεί οι μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν  έναν φορητό υπολογιστή (laptop) τον οποίο είχε αφήσει η ίδια. Τα αρχεία, το ψηφιακό αποτύπωμα των περιηγήσεών της, οι συνομιλίες της αλλά και το κατά πόσο η ίδια άφησε εσκεμμένα το laptop ή το ξέχασε, αποτελούν πλέον αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας.

Η «Μαρία Τσάλλα» επί τέσσερα και πλέον χρόνια ήταν η καθόλα νομότυπη και αγαπητή.

Δεν ήταν ιδιαίτερα  κοινωνική αλλά είχε τις επαφές της με γείτονες και γνωστούς, έμενε σε ένα διαμέρισμα δίπλα στο μαγαζί της ενώ είχε συνάψει και σχέση με Έλληνα.

Το ότι ήταν παντρεμένη με Ρώσο πράκτορα που δρούσε στη Βραζιλία με το όνομα Ντάνιελ Κάμπος, το ήξερε αυτή και πιθανότατα ένα ή δύο άτομα στο κλιμάκιο της FSB που εδρεύει στην Ρωσική πρεσβεία στης Αθήνας.

Ήταν αυτό που πρώην στελέχη και πράκτορες της CIA χαρακτηρίζουν deep undercover, illegal ή «κόκκινο σπουργίτι», μια πράκτορας χωρίς διπλωματικό διαβατήριο που δεν εμφανιζόταν ποτέ στη Ρωσική Πρεσβεία και δρούσε αυτόνομα έχοντας λάβει σαφείς οδηγίες από την αρχή της αποστολής της.

Σύμφωνα με τις ελάχιστες διαρροές γύρω από την Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα η ΕΥΠ φέρεται να αναλύει εδώ και δύο μήνες τις κινήσεις και τα ταξίδια που πραγματοποίησε εντός και εκτός συνόρων της χώρας. Μέσα σε αυτά είναι και η Κρήτη.