Τα 10 επαγγέλματα που προτιμούν οι μαθητές παγκοσμίως

Περιορισμένες σε 10 βασικά επαγγέλματα είναι οι εργασιακές προτιμήσεις των μαθητών παγκοσμίως, παραγνωρίζοντας ή αγνοώντας τα κενά της αγοράς εργασίας σε ειδικότητες, κλάδους και ρόλους που είναι απαραίτητοι όσο και δυσεύρετοι.

Το πρόβλημα της αναντιστοιχίας σπουδών και καριέρας «καίει» και διογκώνεται, καθιστώντας επιτακτικό τον συντονισμό της εκπαιδευτικής με την επιχειρηματική κοινότητα προκειμένου να προσανατολίσουν τους νέους στα επαγγελματικά «μονοπάτια» του μέλλοντος και να οδηγήσουν τις οικονομίες σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σύμφωνα με την έκθεση «The State of Global Teenage Career Preparation» του ΟΟΣΑ, διαπιστώνεται χάσμα στις φιλοδοξίες των μαθητών, καθώς δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εργαστούν σε τομείς στρατηγικής σημασίας που αντιμετωπίζουν ελλείψεις δεξιοτήτων, όπως η Τεχνολογία, η Πληροφορική και η Υγειονομική περίθαλψη. Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, μόλις το 11% των αγοριών δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργαστεί στον κλάδο της Πληροφορικής (περίπου στην ηλικία των 30 ετών), ενώ στο κορίτσια το ποσοστό είναι αισθητά χαμηλότερο και ανέρχεται στο 1,5%.

Οι εργασιακές προτιμήσεις των μαθητών επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε έναν μικρό αριθμό επαγγελματικών επιλογών, που αντιπροσωπεύει το 50% των κοριτσιών και το 44% των αγοριών. Ενδεικτικό είναι, ότι οι προτιμήσεις εργασίας τους δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά από το έτος 2000. Επίσης διαπιστώνεται μια μικρή πτώση των προτιμήσεων στον κλάδο της εκπαίδευσης και στα δύο φύλα, και μια αύξηση των προτιμήσεων των αγοριών στον ιατρικό κλάδο.

Ένας στους 2 μαθητές δεν ξέρει τι θέλει να σπουδάσει

Ο προγραμματισμός της σταδιοδρομίας των εφήβων συνδέεται στενά με την επιτυχημένη καριέρα τους στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο, πάρα πολλοί μαθητές δεν είναι καλά ενημερωμένοι για τα επόμενα βήματά τους, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ. Μέχρι την ηλικία των 15 ετών, το 39% των μαθητών δεν έχουν σαφείς προσδοκίες για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το αντίστοιχο πριν από μια δεκαετία. Ένας στους τρεις μαθητές μάλιστα δηλώνει ότι το σχολείο δεν τους είχε διδάξει πράγματα που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε μια δουλειά.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να βοηθηθούν οι μαθητές να κατανοήσουν το ευρύ φάσμα των θέσεων εργασίας και των ευκαιριών που τους παρέχονται. Σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ, λιγότεροι από τους μισούς μαθητές έχουν αλληλεπιδράσει με πιθανούς εργοδότες, μέσω της παρακολούθησης ενός σεμιναρίου, ή της επίσκεψης σε έναν χώρο εργασίας.

Επιπλέον, η περιορισμένη έκθεση σε πραγματικές εργασιακές εμπειρίες και η έλλειψη αυτογνωσίας σχετικά με τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και τις αξίες του ατόμου συμβάλλουν στη δυσκολία λήψης τεκμηριωμένων επαγγελματικών επιλογών.

Πολύ βασικός λόγος είναι και η έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού ώστε το παιδί να διερευνήσει τις επιλογές που έχει και να ενημερωθεί γι΄ αυτές πάντα με γνώμονα την προσωπικότητα και τις δεξιότητές του.

Πηγή: insider.gr