Συνέλαβαν και στο Πακιστάν διακινητές για το ναυάγιο

Οι πακιστανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δέκα άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε διακίνηση ανθρώπων μετά τον θάνατο δεκάδων προσφύγων και μεταναστών στο ναυάγιο της Πύλου.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ διέταξε την πάταξη «των ατόμων που εμπλέκονται στο αποτρόπαιο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων» και υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα «τιμωρηθούν αυστηρά», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.

Πακιστανοί μετανάστες επέβαιναν στη μηχανότρατα που ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε μέσα σε δεκαπέντε λεπτά το πρωί της Τετάρτης, παρασύροντας στον θάνατο τουλάχιστον 78 ανθρώπους και εκατοντάδες αγνοούμενους. Δώδεκα Πακιστανοί είναι μεταξύ των επιζώντων, ανέφερε το πακιστανικό Υπουργείο Εξωτερικών, αν και δεν γνωρίζει πόσοι από τους υπηκόους του επέβαιναν στο πλοίο.

Ωστόσο, ο αριθμός τους θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 200, δήλωσε ένας αξιωματούχος μετανάστευσης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο εκτιμώμενος αριθμός των επιβατών του μοιραίου πλοίου τοποθετείται μεταξύ 400 και 750, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Εννέα άτομα «που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις εμπορίας ανθρώπων» συνελήφθησαν στο πακιστανικό Κασμίρ, από όπου και κατάγονταν τα περισσότερα θύματα. Ένας άλλος συνελήφθη στο Γκουτζράτ της Παντζάμπ, μια πόλη που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί γόνιμο έδαφος για όσους θέλουν να μεταναστεύουν.

Όσοι συνελήφθησαν «αυτή τη στιγμή διερευνώνται για τη συμμετοχή τους στη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσοντάρι Σαουκάτ, αξιωματούχος του Κασμίρ. Η πολιτική αναταραχή και μια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης απωθούν δεκάδες χιλιάδες Πακιστανούς από τη χώρα, νόμιμα ή παράνομα. Οι νεαροί άνδρες, κυρίως από το ανατολικό Παντζάμπ και τη βορειοδυτική επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα, ταξιδεύουν συχνά από το Ιράν, τη Λιβύη, την Τουρκία και την Ελλάδα για να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη.

«Οι διακινητές έκαναν πλύση εγκεφάλου  στο παιδί μου» λέει πατέρας αγνοούμενου

«Πλύση εγκεφάλου» υποστηρίζει ο πατέρας ενός αγνοούμενου στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ότι έκαναν οι διακινητές στο παιδί του.

Όπως λέει ο πατέρας του Shehryar Sultan από το Πακιστάν, οι διακινητές έπεισαν τον γιο του να κάνει το επικίνδυνο ταξίδι από τη Λιβύη προς την Ευρώπη.

«Του έκαναν πλύση εγκεφάλου. Του έλεγαν ότι το ταξίδι θα διαρκέσει δύο με τρεις μέρες. Ο γιος μου είναι ευκολόπιστος και έτσι μπήκε στο σκάφος. Έστειλε ένα μήνυμα που έλεγε ότι καθόταν με άλλα 400 – 500 άτομα. Και ότι τους είχαν πει ότι θα βρίσκονταν στη θάλασσα για πέντε με έξι μέρες» λέει χαρακτηριστικά ο πατέρας του αγνοούμενου, μιλώντας στο BBC.

«Όλο αυτό είναι πολύ λάθος. Η κυβέρνηση πρέπει να καταπολεμήσει τη διακίνηση μεταναστών» τονίζει.

Η τύχη του γιου του Shahid Mehmood είναι προς το παρόν άγνωστη αλλά η οικογένειά του ανησυχεί καθώς ο άνθρωπος με τον οποίο ταξίδευε μαζί βρέθηκε νεκρός.