Συμφωνία μόνο για τη διεξαγωγή τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε χθες, μετά από τρεις ώρες συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Οι δύο πλευρές, που προσήλθαν για δεύτερη φορά στο διάλογο χθες, κατέληξαν μόνο σε συμφωνία αναφορικά με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διόδων για τους αμάχους. Παρ’ όλα αυτά ωστόσο δεν βρέθηκε η χρυσή τομή στα θέματα της ανακωχής και της κατάπαυσης του πυρός, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα συνεχιστούν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν με σχεδόν ένα 24ώρο καθυστέρηση, αφού, αναμενόταν να εκκινήσουν το απόγευμα της Τετάρτης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε πριν από το μεσημέρι χθες, με την ουκρανική αντιπροσωπεία να μεταφέρεται στο χώρο των συνομιλιών για μία ακόμα φορά με ελικόπτερο, νωρίς το μεσημέρι χθες.
Κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, δήλωσε πως ξεκίνησαν οι συνομιλίες, με βασικά θέματα την άμεση κατάπαυση του πυρός, την ανακωχή και τη θέσπιση ανθρωπιστικών «διαδρόμων» για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών.
Ουκρανία και Ρωσία είχαν συμφωνήσει οι συνομιλίες να συνεχιστούν στο Belovezhskaya Pushcha, ένα πρώην κυνηγετικό καταφύγιο των Ρομανόφ, σε δάσος στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, που έχει πρόσθετο ιστορικό φορτίο, καθώς σε αυτό το κτήριο, το λεγόμενο «Σπίτι του Κυνηγού», στη δυτική Λευκορωσία, υπεγράφη η συμφωνία διάλυσης της ΕΣΣΔ και ίδρυσης ως διαδόχου φορέα στη θέση της της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών.
Από την πλευρά της, η Ουκρανία απλώς επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
Το Κίεβο είχε θέσει ως αρχικό στόχο στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων να συμφωνήσει με τη Ρωσία τουλάχιστον για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε.
Νωρίτερα πάντως χθες, είχε διαφανεί ότι οι συνομιλίες υπήρχε κίνδυνος να μετεξελιχθούν σε θρίλερ, αφού ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε κατηγορήσει τους Ουκρανούς για κωλυσιεργία.
«Όπως γνωρίζετε, η διαπραγματευτική ομάδα μας είναι ήδη εκεί από χθες το βράδυ. Περίμενε τους Ουκρανούς και σήμερα το πρωί, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, ακόμα περιμένει. Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί δεν βιάζονται. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε εκεί σήμερα», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Αιχμές άφησε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η Ουκρανία βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις», εκτιμώντας ότι «παίρνει εντολές από τους Αμερικανούς».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, οι προτάσεις της Μόσχας προς την Ουκρανία περιλαμβάνουν ανθρωπιστικές, πολιτικές και στρατιωτικές-τεχνικές πτυχές.
«Η ρωσική αντιπροσωπεία εργάζεται τώρα, γιατί έχουμε ένα μπλοκ προτάσεων σε τρία μέρη. Αφορά τη στρατιωτική-τεχνική πτυχή, την ανθρωπιστική, τη διεθνή και την πολιτική. Τώρα συγκεντρώνουμε τις θέσεις μας», είπε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι πρώτες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας που έλαβαν χώρα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, τη Δευτέρα, «ναυάγησαν», καθώς και οι δύο πλευρές ήταν αμετακίνητες στις απόψεις τους.
Ο εκπεφρασμένος στόχος της Ουκρανίας είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, οι επιτροπές θα επέστρεφαν στις πρωτεύουσές τους για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις τους. Κατά το ίδιο πρακτορείο, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, οι συμμετέχοντες εξέτασαν αναλυτικά όλη την ατζέντα και είχαν βρεθεί σημεία τα οποία έδιναν τη δυνατότητα να προβλεφθούν κοινές θέσεις.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει λίγο νωρίτερα στη Μόσχα, είχε εμφανιστεί πιο έτοιμος για διαπραγματεύσεις σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες: «Ένας είναι ο όρος μόνο που θέτουμε: Να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις», έλεγε πριν από λίγες μέρες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Στόχος μας δεν είναι μόνο να αποστρατιωτικοποιήσουμε και να αποναζιστικοποιήσουμε την Ουκρανία. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να κάνουν τις επιλογές τους», είχε πει ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ πάντως χθες αποκάλυψε πως ο Ρώσος πρόεδρος είχε νέα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Εμμανουέλ Μακρόν. O Λαβρόφ ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τις προσπάθειές του για διαμεσολάβηση και είπε ότι ελπίζει να στεφθούν από επιτυχία.
«Αλλά θα είμαστε χαρούμενοι μόνον εάν η Γαλλία αυτή τη φορά βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνιών που βασίζονται στις αρχές που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και γενικά στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων», πρόσθεσε.