Το 25% των ετήσιων στόχων για το 2022 και το 15% του στόχου για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, καλύπτει η νέα συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η οποία και περιλαμβάνει επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Τα επιπλέον κυβικά αερίου αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται για πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προμήθειας, σημειώνεται ότι η Ευρώπη μέσω του αγωγού ΤΑΡ εισάγει 10 δισεκατομμύρια κυβικά αερίου. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι να εισάγει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια κυβικά υγροποιημένο φυσικό αέριο από διεθνείς παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος.
Στο διαδικαστικό κομμάτι της εισαγωγής τώρα, είναι ασφαλώς προφανές ότι θα χρειαστεί μια τεράστια δυναμικότητα στόλου δεξαμενόπλοιων για να μπορέσουν να μεταφέρουν το υγροποιημένο αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη.
Σημαντικό ρόλο όμως προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να διαδραματίσουν οι Έλληνες εφοπλιστές, που είναι ιδιοκτήτες του 22% του παγκόσμιου στόλου των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Παρ’ όλα αυτά, οι δυσκολίες παραμένουν, αφού όπως είναι προφανές, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει μονάδες υποδοχής LNG ως επί το πλείστον στην Ισπανία, η οποία ωστόσο έχει περιορισμένες προς το παρόν διασυνδέσεις αγωγών για να προωθήσει το αέριο προς τη βόρεια Ευρώπη. Μεγαλύτερες δυσκολίες υπάρχουν ωστόσο στην ανατολική Ευρώπη, αφού τα περισσότερα τερματικά φυσικού αερίου λειτουργούν ήδη σε σχεδόν πλήρη ισχύ.
Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από τις προφανείς λύσεις ενίσχυσης του δικτύου, επεξεργάζεται ήδη ένα σχέδιο στο πλαίσιο του οποίου το 40% της σημερινής χρήσης φυσικού αερίου να αντικατασταθεί από βιοαέριο, υδρογόνο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εξοικονόμηση πόρων.