κοροναϊός στη Γουχάν

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, σε συνεργασία με τον κινεζικό στρατό φέρονται να πραγματοποιούσαν επικίνδυνα πειράματα με τους πιο θανατηφόρους κοροναϊούς, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν μεταλλαγμένο ιό, ακριβώς τη χρονική στιγμή που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, όπως αποκαλύπτουν οι Sunday Times επικαλούμενοι απόρρητα έγγραφα σχετικά με τις έρευνες για την υπόθεση που διεξάγουν οι ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχουν δημοσιευμένες πληροφορίες για τα πειράματα είναι επειδή οι εργασίες γίνονταν σε συνεργασία με ερευνητές από τον κινεζικό στρατό, ο οποίος τα χρηματοδοτούσε για να παραχθούν βιολογικά όπλα.

Οι Sunday Times εξέτασαν εκατοντάδες έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων εμπιστευτικών αναφορών, εσωτερικών σημειωμάτων, επιστημονικών δημοσιεύσεων και αλληλογραφίας μέσω e-mail που ελήφθησαν μέσω πηγών, ή από ακτιβιστές υπέρ της ελεύθερης ενημέρωσης, τα τελευταία τρία χρόνια.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει εάν ο κοροναϊός που έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή των ανθρώπων διέρρευσε πράγματι από το εργαστήριο της Γουχάν, καθώς η εξεύρεση πειστικών αποδείξεων παρεμποδίζεται από τις αρχές της Κίνας. Παρόλα αυτά, η νέα έρευνα παρουσιάζει την πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνέβη στο εργαστήριο της Γουχάν.

Οι Αμερικανοί ερευνητές για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, εξέτασαν άκρως απόρρητα έγγραφα, επικοινωνίες κια επιστημονικές έρευνες και πιστεύουν ότι οι Κινέζοι επιστήμονες εκτελούσαν ένα μυστικό πρόγραμμα επικίνδυνων πειραμάτων στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, από το οποίο υπήρξε διαρροή.

Σύμφωνα με ερευνητές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έκανε την πρώτη σημαντική αμερικανική έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της Covid-19, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν είχε ξεκινήσει να «κυνηγά» την προέλευση του ιού SARS ήδη το 2003. Για τον σκοπό αυτό έλαβε τότε χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση μέσω ενός φιλανθρωπικού οργανισμού με έδρα τη Νέα Υόρκη, πρόεδρος του οποίου ήταν ένας Βρετανός ζωολόγος, με τον ίδιο να δίνει κατευθυντήριες οδηγίες και να μοιράζεται καινοτόμες τεχνικές για τη διαχείριση του ιού SARS.

Στη συνέχεια, όμως, το ινστιτούτο ενεπλάκη σε ολοένα και πιο επικίνδυνα πειράματα με κοροναϊούς που συγκέντρωνε από σπηλιές με νυχτερίδες στη νότια Κίνα.

Αρχικά, είχε δημοσιοποιήσει τα ευρήματά του και υποστήριξε ότι οι σχετικοί κίνδυνοι δικαιολογούνταν επειδή η έρευνα θα βοηθούσε την επιστήμη να αναπτύξει εμβόλια έναντι αυτών των ιών. Αυτή τη φορά όμως προχώρησαν σε συνδυασμούς επικίνδυνων κοροναϊών αλλά, λόγω της δέσμευσης να γίνουν οι έρευνες υπό άκρα μυστικότητα στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Στρατό της Κίνας, οι αρχές αντί να προειδοποιήσουν τον κόσμο για τη διαρροή του θανατηφόρου ιού, δεν αποκάλυψαν ποτέ τους πρώτους θανάτους από τον μεταλλαγμένο ιό για να αποτρέψουν την εξάπλωσή του.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, το απόρρητο πρόγραμμα είχε ως στόχο να καταστήσει τους ιούς πιο μολυσματικούς για τον άνθρωπο.

Πιστεύεται ότι αυτό εν τέλει προκάλεσε την Covid-19 όταν διέρρευσε στην πόλη Γουχάν μετά από ένα ατύχημα στο εργαστήριο. «Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν εμπλέκεται στη δημιουργία, τη διάδοση και τη συγκάλυψη της πανδημίας Covid-19», δήλωσε ένας από τους ερευνητές.

«Η άποψή μου είναι ότι ο λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα καλύφθηκε οφείλεται στο στρατιωτικό απόρρητο που σχετίζεται με την επιδίωξη (του στρατού) να αποκτήσει δυνατότητες σε δύο τομείς: στα βιολογικά όπλα και στα εμβόλια που θα προστατεύουν από θανατηφόρο συνδυασμό κοροναϊών» ανέφερε ένας από τους Αμερικανούς ερευνητές της υπόθεσης.