Τσερνόμπιλ ραδιενέργεια

Από ραδιένεργεια μολύνθηκαν Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στην περιοχή Γκομέλ, στη Λευκορωσία, το οποίο ειδικεύεται στη θεραπεία της μόλυνσης με ραδιενέργεια. Η εξέλιξη έρχεται μετά από αναφορές για παρουσία στρατιωτών από τη Ρωσία στο λεγόμενο «Κόκκινο Δάσος» που αποτελεί μία από τις περισσότερο μολυσμένες περιοχές της αποκλεισμένης ζώνης.

Ουκρανοί εργαζόμενοι μάλιστα στην περιοχή, χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά των Ρώσων στρατιωτών «αυτοκτονική» αφού βρέθηκαν στη μολυσμένη περιοχή, χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό.  Σύμφωνα με τις ισχύουσες πληροφορίες τουλάχιστον επτά λεωφορεία μετέφεραν Ρώσους στρατιώτες που μολύνθηκαν από ραδιενέργεια.

Οι στρατιώτες φαίνεται πως αρρώστησαν επειδή δεν ακολούθησαν τους κανόνες που έχουν επιβληθεί για την περιοχή του Τσερνόμπιλ και την ιδιαίτερα τοξική περιβάλλουσα ζώνη, στην οποία βρίσκεται το «Κόκκινο Δάσος». Ο Γεμελιανένκο τονίζει ότι με ελάχιστη προσπάθεια αυτές οι εξελίξεις μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Στο μεταξύ, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει γενικά να απομακρύνονται από το Τσερνόμπιλ και μία ακόμα πόλη, με την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom να ανακοινώνει ότι πολλές από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ελάχιστοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν απομείνει στην περιοχή του εγκαταλειμμένου πλέον σταθμού.

«Οι κατακτητές, που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και άλλες εγκαταστάσεις στην αποκλεισμένη ζώνη, έφυγαν σε δύο φάλαγγες προς τα ουκρανικά σύνορα» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης και από τη γειτονική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία ζητά από τη Ρωσία στις συνομιλίες που έγιναν την Τρίτη να επιτρέψει τη δημιουργία 97 ανθρωπιστικών διαδρόμων στις χειρότερα πληγείσες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας, πρόσθεσε η ίδια. «Αξιώνουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει αμέσως μέτρα για να αποστρατιωτικοποιήσει την ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και να στείλει εκεί μια ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να εξαλείψει τον κίνδυνο της επανάληψης μιας πυρηνικής καταστροφής», τόνισε η Βέρεστσουκ.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.