Σε κατάσταση πολιορκίας από τη χειρότερη εδώ και μισό αιώνα κακοκαιρία βρίσκεται η Αμερική. Από τις μεσοδυτικές Πολιτείες μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού, 200 και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι θα βιώσουν το επόμενο διάστημα τις πιο ακραίες συνθήκες με πολικό κρύο και βαριές χιονοπτώσεις. Το θερμόμετρο στη Μινεσότα έδειξε 27 υπό το μηδέν, χιλιάδες πτήσεις ακυρώνονται και τα σούπερ μάρκετ αδειάζουν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο έλεος του χιονιά. Αρκτικό ψύχος κινείται από τα νότια προς τα βορειοανατολικά, θέτοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον 16 πολιτείες, από την Νέα Υόρκη μέχρι το Τέξας. Το κύμα χιονιά εκτείνεται από την Οκλαχόμα Σίτι μέχρι τη Βοστόνη, αλλά και το Μέιν.
Οι αρχές κάνουν λόγο για μια θηριώδη χιονοκαταιγίδα, η οποία θα επηρεάσει σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας. Εδώ και λίγες ώρες το κύμα κακοκαιρίας πλήττει το Τέξας, όπου οι αρχές καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Πολλά είναι και τα τροχαία που έχουν σημειωθεί στην Πολιτεία λόγω παγετού.
Έντονη χιονόπτωση και επικίνδυνες συνθήκες μετακίνησης σημειώνονται σε Κάνσας, Οκλαχόμα και Άρκανσο και οι αρχές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έρχονται.
Στη Νέα Υόρκη και τη Μινεσότα ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει στους μείον 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, ο Ζοχράν Μαμντάνι, είπε «ότι είμαστε καθ όλα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα κακοκαιρίας, ωστόσο πρέπει να ακολουθεί ο κόσμος τις οδηγίες των αρχών».
Σχεδόν 10.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ μόνο το πρωί αναφέρθηκαν πάνω από 95.000 διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.
Διστοπικό το τοπίο στην λίμνη Μίσιγκαν στο Σικάγο που καλύπτεται από τεράστια κομμάτια πάγου
«Στην λίμνη Μίσιγκαν στο Σικάγο μπορείτε να δείτε το νερό είναι τελείως παγωμένο. Η θερμοκρασία σε ορισμένα σημεία είναι 30 με 40 βαθμούς κάτω από το μηδέν», μεταδίδει ο ρεπόρτερ του ABC News.
Στη Μινεσότα ο υδράργυρος έπεσε στους -27 βαθμούς Κελσίου. Το δριμύ ψύχος δημιούργησε ένα εντυπωσιακό θέαμα, με μακαρόνια να παγώνουν σχεδόν ακαριαία όταν ρίχνονται στον αέρα.
Οι μετακινήσεις έχουν παραλύσει, ενώ η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική. Στην Άϊοβα, πάγος και θυελλώδεις άνεμοι σχεδόν παρέσυραν εκτός οδοστρώματος ένα φορτηγό. Χάος επικρατεί στα σούπερ μάρκετ, με ουρές και άδεια ράφια.
Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για μια ιστορική χειμερινή καταιγίδα, με χιονοθύελλες, παγετό και πολικές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν και την επόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται νέο κύμα ψύχους από τον Καναδά.
