Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι μια χερσαία επέμβαση των ΗΠΑ σε ιρανικό έδαφος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.
Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη γύρω από το θέμα, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ διεξάγουν δημόσια διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, σχεδιάζουν χερσαία επίθεση.
«Ο εχθρός στέλνει δημόσια μηνύματα διαπραγμάτευσης και διαλόγου, ενώ κρυφά σχεδιάζει χερσαία επίθεση», είπε ο Γκαλιμπάφ σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
«Οι άνδρες μας περιμένουν την άφιξη Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος, ώστε να μπορέσουν να τους επιτεθούν και να τιμωρήσουν τους περιφερειακούς συμμάχους τους μια για πάντα», πρόσθεσε.
Ο Γκαλιμπάφ κάλεσε τους Ιρανούς να ενωθούν, τονίζοντας ότι η χώρα εμπλέκεται σε «έναν μεγάλο παγκόσμιο πόλεμο» που βρίσκεται «στο πιο κρίσιμο στάδιο».
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να τιμωρήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, να τις κάνουμε να μετανιώσουν για την επίθεση στο Ιράν και να διεκδικήσουμε σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματά μας», δήλωσε ακόμη.
Σύμφωνα με την Washington Post, η οποία επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους χθες Σάββατο, το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για χερσαίες επιχειρήσεις που θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.
Αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή
Τέτοιες επιχειρήσεις δεν θα ισοδυναμούν με πλήρη εισβολή στο Ιράν, σύμφωνα με αυτούς τους αξιωματούχους, αλλά θα περιλαμβάνουν επιδρομές σε ιρανικό έδαφος από ειδικές δυνάμεις και άλλα στρατεύματα.
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες την άφιξη στη Μέση Ανατολή του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων Tripoli, που θα ηγηθεί μιας ναυτικής δύναμης αποτελούμενης από «περίπου 3.500» ναύτες και πεζοναύτες.
Συνολικά, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, περίπου 17.000 στρατιώτες θα είναι σε θέση για χερσαία επίθεση, για την οποία ακόμη ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει αν θα την πραγματοποιήσει, αφού φαίνεται πως θέλει να δώσει ένα περιθώριο στο Ιράν να απαντήσει στο σχέδιο 15 σημείων του.
Το Ιράν απειλεί να πλήξει το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln αν πλησιάσει τα Στενά του Ορμούζ
Ο αρχηγός του ιρανικού ναυτικού, Σαχράμ Ιρανί, δήλωσε σήμερα ότι το USS Abraham Lincoln θα αποτελέσει στόχο εάν εισέλθει σε εμβέλεια, υπογραμμίζοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα «εκδικηθεί» για τη βύθιση της ιρανικής φρεγάτας Dena στις 4 Μαρτίου.
«Μόλις η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln βρεθεί σε εμβέλεια βολής, θα εκδικηθούμε το αίμα των μαρτύρων του πολεμικού πλοίου Dena εκτοξεύοντας διάφορους τύπους πυραύλων», δήλωσε ο Ιρανί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Οι 9 όροι που θέτει η Τεχεράνη
Εν τω μεταξύ, κατάλογο με τις εννέα προϋποθέσεις που θέτει η Τεχεράνη για τον τερματισμό του πολέμου δημοσιεύει σήμερα η φιλοκυβερνητική ιρανική εφημερίδα «Καΐχάν».
Αυτές περιλαμβάνουν την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή και την αποσυναρμολόγηση των βάσεών τους στη Δυτική Ασία, καθώς και τον τερματισμό των επιθέσεων κατά του Ιράν, του Λιβάνου και των συμμάχων του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγει η ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ» και το ynetnews.com και δημοσιεύει και το ΚΥΠΕ, οι όροι φέρεται να περιλαμβάνουν:
πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Μέση Ανατολή και κλείσιμο των βάσεών τους στη δυτική Ασία,
τερματισμό των επιθέσεων κατά του Ιράν, του Λιβάνου και των συμμάχων της Τεχεράνης,
άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ και του ΟΗΕ,
αποδέσμευση παγωμένων ιρανικών κεφαλαίων,
επίσημη αναγνώριση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ ως «επιτιθέμενων», με καταβολή αποζημιώσεων,
ιρανικός έλεγχος της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ,
παύση των εδαφικών διεκδικήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επί αμφισβητούμενων νησίδων και
επίσημη διακήρυξη λήξης του πολέμου.
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι το Ιράν θα αποχωρούσε από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων, διατηρώντας δυνατότητα επανόδου με βάση τα εθνικά του συμφέροντα.
