Την αποχώρησή τους από τη διαμεσολάβηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στον απόηχο της συμφωνίας για τα ορυκτά ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Κίεβο.
Η Αμερική πρόκειται να μειώσει τον ρόλο της στη διαμεσολάβηση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ νωρίτερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είχε τονίσει ότι ο πόλεμος «δεν θα τελειώσει σύντομα».
Η Τάμι Μπρους, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν «τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν» στις συνομιλίες και δεν θα μεταβαίνουν από χώρα σε χώρα για διαβουλεύσεις.
Η ίδια σημείωσε ότι το Κίεβο και η Μόσχα πρέπει να υποβάλουν «συγκεκριμένες» προτάσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης και να ξεκινήσουν συζητήσεις μεταξύ τους, όπως ανέφερε η Telegraph.
«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε, αλλά δεν θα πετάμε πλέον σε όλο τον κόσμο ως μεσολαβητές σε συναντήσεις», δήλωσε η Μπρους στους δημοσιογράφους.
Κατά ορισμένους αναλυτές, η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται ως ένα μέσο πίεσης από τους Αμερικανούς προς τη Μόσχα προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για μία τέτοια εξέλιξη στην περίπτωση που έκριναν ότι δεν υπάρχει ικανή πρόοδος στις συνομιλίες.
Ο ίδιος ο Τραμπ, το περασμένο Σάββατο εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Ρώσου ηγέτη, ενώ πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν.
«Ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, απλώς με καθυστερεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, μέσω τραπεζικών ή δευτερευόντων κυρώσεων;» έγραψε ο Τραμπ σε μια ανάρτηση στο Truth Social μετά από μια συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό.
Οι δηλώσεις Ρούμπιο
Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε σε συνέντευξή του στο σε αμερικανικό δίκτυο την Πέμπτη (1/5) ότι είτε θα χρειαστεί να υπάρξει μια σημαντική πρόοδος προς την ειρήνη «πολύ σύντομα», είτε ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να λάβει μια απόφαση για το πόσο χρόνο θα αφιερώσουν οι ΗΠΑ στη σύγκρουση.
«Αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι ο Ρούμπιο είχε εκφράσει παρόμοια προειδοποίηση για τις συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία την Κυριακή.
«Βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο όπου πρέπει να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από τα δύο μέρη για το πώς θα τερματιστεί αυτή η σύγκρουση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, μεταφέροντας μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο.
«Το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα αποτελεί πλέον απόφαση του προέδρου. Αν δεν υπάρξει πρόοδος, θα αποσυρθούμε ως διαμεσολαβητές από αυτή τη διαδικασία», δήλωσε η Μπρους σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.
Πηγή: cnn.gr