«Σταγόνα στον ωκεανό» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – Αργοπεθαίνουν από την πείνα τα παιδιά

Ως γελοία και ανεπαρκή χαρακτηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που επέτρεψε το Ισραήλ να περάσει στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει εμποδίσει την είσοδο ιατρικών, τροφίμων και καυσίμων στη Γάζα από τις αρχές Μαρτίου, ωθώντας διεθνείς εμπειρογνώμονες να προειδοποιήσουν για επικείμενο λιμό στον πολιορκημένο θύλακα που φιλοξενεί 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους με τις εικόνες να είναι δραματικές, και θύματα κυρίες παιδιά στα όρια του θανάτου από την πείνα.

Σε ορισμένα φορτηγά επετράπη να εισέλθουν στη Γάζα τη Δευτέρα, αφού το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει την επανέναρξη περιορισμένων ανθρωπιστικών παραδόσεων μετά από αυξανόμενη διεθνή πίεση. Αλλά μέχρι το βράδυ της Τρίτης, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανακοινώσει ότι δεν είχε διανεμηθεί βοήθεια.

«Η απόφαση των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο μιας γελοία ανεπαρκούς ποσότητας βοήθειας στη Γάζα μετά από μήνες αεροστεγούς πολιορκίας σηματοδοτεί την πρόθεσή τους να αποφύγουν την κατηγορία ότι λιμοκτονούν άνθρωποι στη Γάζα, ενώ στην πραγματικότητα μετά βίας επιβιώνουν», δήλωσε η Pascale Coissard, συντονίστρια έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Χαν Γιούνις της νότιας Γάζας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Και εκτός από τις ελλείψεις βοήθειας, οι μάχες στη Γάζα έχουν ενταθεί. Την περασμένη εβδομάδα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας μεγάλης επιχείρησης εναντίον της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς. Γιατροί στην περιοχή λένε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 500 ανθρώπους τις τελευταίες οκτώ ημέρες.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σχηματίζουν ουρά για να λάβουν δωρεά γεύματα από μια κοινοτική κουζίνα σε έναν καταυλισμό σκηνών στην πόλη της Γάζας, την Τετάρτη 21 Μαΐου 2025

Η εντεινόμενη εκστρατεία του Ισραήλ έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του με μεγάλο μέρος του κόσμου.

Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, έχουν δηλώσει ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι απαράδεκτη και ακόμη και η υποστήριξη του στενότερου συμμάχου της, των Ηνωμένων Πολιτειών, φαίνεται τώρα να αμφιταλαντεύεται.

Το Ισραήλ αρνείται ότι η Γάζα αντιμετωπίζει κρίση πείνας. Έχει πει ότι ο αποκλεισμός της έχει ως στόχο εν μέρει να εμποδίσει τους μαχητές της Χαμάς να εκτρέψουν και να κατασχέσουν προμήθειες βοήθειας. Η Χαμάς το αρνείται και κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως στρατιωτική τακτική.