Σπάνιος χρυσός αστακός σώθηκε χάρη στην παρατηρητικότητα ενός μάγειρα στις ΗΠΑ

Μπορεί το «ένας στο εκατομμύριο» να ακούγεται ως φιλοφρόνηση, όμως στην περίπτωση ενός εξαιρετικά σπάνιου αστακού που έφτασε στην κουζίνα ενός εστιατορίου στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, το να είναι «ένας στους 30 εκατομμύρια» αποδείχθηκε σωτήριο.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο εν λόγω αστακός, που βαφτίστηκε Κάλβιν, παραδόθηκε μαζί με άλλους στον Nordic Lodge Restaurant όπου επρόκειτο να καταλήξει μαγειρεμένος στο πιάτο των πελατών. Όμως ένας μάγειρας του εστιατορίου πρόσεξε κάτι ασυνήθιστο: ένας αστακός είχε χρυσό-κίτρινο χρώμα. Αμέσως τον απομάκρυνε από την παρτίδα.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του εστιατορίου, Τζέικ Ντόλμπι, ο υπάλληλος διέκρινε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που εμφανίζεται μόνο σε έναν αστακό ανά 30 εκατομμύρια. Η μετάλλαξη αυτή εμποδίζει την εμφάνιση όλων των συνηθισμένων χρωστικών, εκτός από μία χρυσοκίτρινη απόχρωση, που χαρίζει στον αστακό τη μοναδική αυτή εμφάνιση. Πρόκειται για ακόμη πιο σπάνια παραλλαγή από τον «μπλε» αστακό, ο οποίος εμφανίζεται περίπου σε έναν ανά 2 εκατομμύρια.

Η διεύθυνση του εστιατορίου επικοινώνησε άμεσα με το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, θέλοντας να δωρίσει τον αστακό. Μέσα σε μία ώρα, υπάλληλοι του εστιατορίου μετέφεραν τον Κάλβιν στο χώρο, όπου και εκτέθηκε.

Ο επικεφαλής του Κέντρου, Μαρκ Χολ, σημείωσε πως χρειάζεται πολύ προσεκτικό μάτι για να ξεχωρίσει κανείς έναν αληθινά χρυσό αστακό, καθώς συχνά συγχέονται με άλλους που έχουν πιο σκούρα πορτοκαλί απόχρωση. Εξήγησε επίσης ότι, αν ο Κάλβιν είχε μαγειρευτεί, θα είχε καταλήξει στο ίδιο κόκκινο χρώμα με κάθε αστακό – αφού, κατά το βράσιμο, καταστρέφονται όλες οι χρωστικές εκτός από την κόκκινη.

ΠΗΓΗ: protothema.gr