Σόλτς: «Όχι στα ρούβλια»

Με… σταθερές συμβάσεις απαντά η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αιτιάσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.  Διευκρινίσεις επί του θέματος έδωσε και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά από την Σύνοδο Κορυφής των G7 ο οποίος κι επισήμως απέρριψε το αίτημα της ρωσικής πλευράς.

Ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι «το εξετάσαμε και αυτό που μάθαμε μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχουν σταθερές συμβάσεις που διευκρινίζουν ότι οι πληρωμές πρέπει να γίνονται σε ευρώ ή δολάρια. Κι αυτό είναι που μετράει» είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση του Ρώσου προέδρου είχε θεωρηθεί ως ένας τρόπος στήριξης του νομίσματος του, το οποίο και καταρρέει υπό την πίεση των δυτικών κυρώσεων, αλλά και ως μια εναλλακτική για να αποφύγει τις κυρώσεις.

Με αφορμή αυτή τη δήλωση, ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκμ είχε δηλώσει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους σημειώνοντας ότι «αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ρωσία δεν είναι σταθερός εταίρος».