Σλοβενία: Ο Φίτσο επέστρεψε στα καθήκοντά του μετά την απόπειρα δολοφονίας του

Περπατά με πατερίτσες και έχει χάσει πολύ βάρος, όμως ο Ρόμπερτ Φίτσο επέστρεψε στα καθήκοντα του πρωθυπουργού στη Σλοβενία, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα ήθελε, αν μπορούσε, να συνόδευε τον Όρμπαν στην επίσκεψή του στη Μόσχα.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέλαβε και πάλι τα καθήκοντά του, λιγότερο από δύο μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας του, στις 15 Μαΐου. Ο 59χρονος Φίτσο δέχτηκε τέσσερις σφαίρες, από μικρή απόσταση, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σε μια πόλη της κεντρικής Σλοβακίας. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε δύο πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις.

Μετά την απόπειρα αυτή ο φερόμενος ως δράστης, ο ποιητής Γιούραϊ Τσίντουλα, 71 ετών, κατηγορήθηκε για τρομοκρατική επίθεση και προφυλακίστηκε.

Ο Φίτσο πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 31 Μαΐου και έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του την περασμένη Παρασκευή, σε μια εκδήλωση στην Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ο Φίτσο πήγε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω μιας σήραγγας, για να αποφύγει τους δημοσιογράφους. «Αγαπητά προοδευτικά και φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης και αγαπητή αντιπολίτευση, ζητώ συγγνώμη που επέζησα, αλλά επιστρέφω» έγραψε ο ίδιος στο Facebook, αναρτώντας μια φωτογραφία του στο γραφείο του.

Λόγω των τραυμάτων του ο Φίτσο χρησιμοποιεί πατερίτσες όταν περπατάει. Είναι επίσης εμφανές ότι έχει χάσει βάρος.

Ο Φίτσο είναι ο πρωθυπουργός μιας τρικομματικής κυβέρνησης στην οποία μετέχουν το κεντρώο κόμμα του Smer-SD, το κεντρώο Hlas και το ακροδεξιό SNS. Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του το περασμένο φθινόπωρο, διέκοψε τη στρατιωτική βοήθεια της Σλοβακίας στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο Φίτσο έχει ταχθεί υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, όπως έκανε και ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Όρμπαν. Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα χαιρέτισε την αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Όρμπαν στη Μόσχα, λέγοντας ότι θα ήθελε να είναι και ο ίδιος εκεί, αν του το επέτρεπε η υγεία του.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ