Ροή ειδήσεων
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024
Γιορτάζουν: Σοφιανός, Πίστη, Ελπίδα, Αγάπιος, Σοφιάννα, Αγαθοκλής, Ολιβιανός, Παντολέων, Πηλεύς
26°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Συρία

Τέσσερα σουκ (παζάρια) της παλιάς πόλης του Χαλεπίου, τα οποία είχαν καταστραφεί από τις μάχες που έπληξαν αυτή την πόλη της βόρειας Συρίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, άνοιξαν πάλι έπειτα από μακροχρόνιες εργασίες αποκατάστασης, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η παλιά πόλη του Χαλεπίου, η οποία συμπεριλήφθηκε το 2018 στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco, ήταν μια από τις πιο φονικές γραμμές του μετώπου στη σύγκρουση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των παρατάξεων των ανταρτών από το 2012 έως το 2016, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Μόσχας, ανακατέλαβαν την πόλη, μια από τις παλαιότερες στον κόσμο.

Μετά την αποκατάστασή τους από ιδιωτικά ιδρύματα και άλλα, επιχορηγούμενα από το κράτος, οι τέσσερες σκεπαστές αγορές άνοιξαν ξανά το βράδυ της Τετάρτης παρουσία αξιωματούχων, κατοίκων και εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων, μέσα στην παλιά πόλη, η οποία προσήλκυε πριν ξεσπάσει η σύγκρουσην χιλιάδες εμπόρους και τουρίστες.

Τρία άλλα σουκ που αποκαταστάθηκαν, είχαν ανοίξει πρόσφατα σε ένα σύνολο 37 σκεπαστών αγορών περιμετρικά της ακρόπολης του Χαλεπίου.

Τα καταστήματα εκτείνονται σε σχεδόν 100 μέτρα εντός της παλιάς πόλης, όπου πολλά ιστορικά ερείπια είχαν γίνει στάχτη στις αρχές της σύγκρουσης.

Στο σουκ της Σακτίγια 2, ο 45χρονος Ομάρ αλ-Ράουας άνοιξε ξανά το μαγαζί του με χαλιά, έπειτα από χρόνια που έμεινε κλειστό.

“Όταν ξαναμπήκα στο μαγαζί, είχα την εντύπωση ότι γυρνάω 35 χρόνια πίσω, σαν να είχα ξαναβρεί την ψυχή μου σε αυτό το μέρος”, δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Ράουας δηλώνει ότι η κατάστασή του αρχίζει να βελτιώνεται.

Σημειώνει την επιστροφή των πελατών, οι οποίοι είχαν φύγει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του πολέμου. “Όταν γυρίζουν στα σπίτια τους, ανακαλύπτουν ότι τα χαλιά τους είναι φαγωμένα από τον σκόρο και αποφασίζουν λοιπόν να τα αποκαταστήσουν”.

Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και οικονομική πρωτεύουσα πριν από τον πόλεμο, το Χαλέπι ήταν διάσημο για την σκεπαστή αγορά του, τη μεγαλύτερη στον κόσμο με τα 4.000 μικρά μαγαζάκια του και τα 40 καραβανσεράι, τα χαρακτηριστικά πανδοχεία του.

Σύμφωνα με την Unesco, σχεδόν το 60% της αγοράς αυτής υπέστη πολύ σοβαρές μεγάλες ζημιές και σχεδόν το 30% καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε το Χαλέπι μετά την πολιορκία της πόλης που βομβαρδίστηκε ακατάπαυστα και την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων μαχητών της αντιπολίτευσης και αμάχων.

Το σκεπαστό παζάρι της Σακτίγια 2 διασώθηκε σχετικά σε σύγκριση με τις άλλες αγορές όπου οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται, αν και αργά, λόγω της οικονομικής κρίσης.

“Θα ανοικοδομήσουμε την πόλη με τα δικά μας χέρια και θα γίνει ακόμα πιο όμορφη”, δηλώνει ο Αμπντάλα Σάουα, ένας 49χρονος που πουλά τα περίφημα σαπούνια του Χαλεπίου.

Ο πόλεμος στη Συρία άρχισε μετά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2011 και άφησε πίσω του περισσότερους από 500.000 νεκρούς και ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ