Σήμερα αναμένεται τελικά να πραγματοποιηθεί ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την κατάπαυση του πυρός. Σκοπός είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα σταματήσει την αιματοχυσία και το σφυροκόπημα στην ουκρανία.
Η ρωσική αντιπροσωπεία έχει φτάσει από χθες στο Μπελοβέσκαγια Πούσκα της Λευκορωσίας για τις συνομιλίες, ενώ η Ουκρανική αποστολή αναμένεται να φθάσει σήμερα το πρωί.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός.
Και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν χθες στη συνάντηση, με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα να επαναλαμβάνει ότι η χώρα του είναι υπέρ του διαλόγου, «χωρίς τελεσίγραφα» όμως από τους Ρώσους.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, η Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει τις ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία αν οι δυνάμεις της εισέλθουν στην Ουκρανία, ενώ είπε ότι χθες συζήτησε για νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Λιζ Τρας.
Συζητήσαμε για τις «συντονισμένες νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, για τη βάρβαρη επιθετικότητά της εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και για τα βήματα για να κλείσουν τυχόν ”παραθυράκια” και να μη μείνει καμία δυνατότητα στη Ρωσία να παρακάμψει τις σημερινές και τις μελλοντικές κυρώσεις», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι, ελπίζουμε να έρθουν», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος δήλωσε ότι αν και οι απευθείας «διαπραγματεύσεις» έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, δεν υπάρχουν σχέδια για συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, ενώ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση των «συνομιλιών» αυτών.
Στον δεύτερο γύρο των , όπως ζήτησε η ρωσική πλευρά, θα συμμετάσχει η ίδια σύνθεση διπλωματών.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος.
«Πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι όπλων κρούσης που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία και δεν θα δημιουργηθούν», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ηγέτη της Ουκρανίας και χαιρέτισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο Ζελένσκι θέλει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.