Είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σκεφτεί» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας και την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ανήκει στα κράτη μέλη.
«Είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» στην ΕΕ, είπε.
Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απαιτεί κοινή προσέγγιση, πρόσθεσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η επιστημονική κοινότητα θα χρειασθεί «100 ημέρες» για να προσαρμόσει την εμβολιαστική της απόκριση στην νέα παραλλαγή Ομικρον.
Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το ποια είναι η θέση της όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της covid-19, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι η υποχρεωτικότητα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών και ότι η ίδια δεν είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε σύσταση γι’ αυτό το θέμα. Ωστόσο, απάντησε ότι η ίδια προσωπικά πιστεύει ότι είναι «κατανοητό» και ίσως «κατάλληλο» να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση -«πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ». Προσέθεσε, επίσης, ότι «είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση -είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».
Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Κομισιόν είπε τα εξής:
«Αν με ρωτούσατε ποια είναι η προσωπική μου άποψη, θα σας έλεγα ότι δύο ή τρία χρόνια πριν δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ αυτό που ζούμε σήμερα με αυτή την τρομερή πανδημία.
Έχουμε τα εμβόλια που σώζουν ζωές αλλά δεν χρησιμοποιούνται όσο θα έπρεπε παντού. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα τεράστιο κόστος για την υγεία. Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, έχουμε σήμερα το 77% των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν πλήρως εμβολιαστεί και το 66% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό είναι πολύ. Φυσικά, δεν μπορούν όλοι να εμβολιαστούν. Υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά, για παράδειγμα, ή κάποιοι οι οποίοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, όμως η μεγάλη πλειονότητα μπορεί να το πράξει.
Είναι κατανοητό και κατάλληλο να αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση, πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση. Είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».
Η πρόταση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και στη Γερμανία
Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού που προανήγγειλε χθες ο μελλοντικός Καγκελάριος Γερμανίας Όλαφ Σολτς (SPD) τάχθηκε χθες η Αριστερά, ζητώντας και την επιβολή γενικού lockdown.
Αντίθετη άποψη εξέφρασε η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) μετακινούνται από την αρχική τους άρνηση, ενόψει και της συμμετοχής τους στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Χρειαζόμαστε τώρα δραστικά μέτρα.
Η Αριστερά στέκεται στο πλευρό της επιστήμης και ζητεί για αυτό την επιβολή lockdown και γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού των ενηλίκων ως μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας», αναφέρεται στην απόφαση του Προεδρείου της Αριστεράς.
«Η υποχρέωση εμβολιασμού δεν μπορεί πλέον να σπάσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, είναι όμως ως έσχατη λύση ένα αποφασιστικό εργαλείο για να εμποδίσουμε επόμενα κύματα και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», συνεχίζει η Αριστερά και απορρίπτει το ενδεχόμενο επιβολής του εμβολιασμού μόνο σε εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων, καθώς έτσι, υποστηρίζει, «το πρόβλημα δε λύνεται, απλώς επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο».
Αλλαγή στάσης διαφαίνεται στο Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Στέφαν Τομάε δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή μια υποχρέωση εμβολιασμού. «Δε γίνεται πλέον να λέει κανείς ότι απορρίπτει τις νέες πληροφορίες», τόνισε ο κ. Τομάε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι ποσοστό εμβολιασμού 70% δεν επαρκεί.