«Σεληνιάστηκαν» τα ζώα με την έκλειψη ηλίου

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Βόρεια Αμερική αντέδρασαν με διάφορους εκπληκτικούς τρόπους μπροστά στο ενυπωσιακό θέαμα της ολικής έκλειψης ηλίου τη Δευτέρα (8/4) αλλά δεν ήταν το μόνο είδος που παρουσίασε ασυνήθιστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του σπάνιου ουράνιου γεγονότος.

Μια ομάδα 40 ατόμων στο ζωολογικό κήπο Fort Worth στο Τέξας παρακολούθησε τα ζώα να ανταποκρίνονται ποικιλοτρόπως στο σκοτάδι που έπεσε ξαφνικά μέρα μεσημέρι.

«Οι γορίλες μας σηκώθηκαν και προχώρησαν προς την πόρτα σαν να ήταν ώρα να μπουν μέσα για τη νύχτα», περιέγραψε ο Δρ. Τζον Γκρίφιν, ο οποίος στο Sky News. «Δύο από τα κοπάδια μας με φλαμίνγκο ήρθαν πολύ πιο κοντά. Αρχισαν να φωνάζουν πολύ περισσότερο».

Σε έναν βάλτο στη Νεβάδα , οι ερευνητές άκουσαν τα κογιότ να κλαίνε και μια κουκουβάγια να χτυπάει tα φτερά της και να πετάει τριγύρω. Η Κιμ Ρόσβαλ, βιολόγος στην Ιντιάνα, χαρακτήρισε την εμπειρία «απίστευτη». Αν και μια έκλειψη καταγράφεται περίπου κάθε 18 μήνες, πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς αντιδρούν τα ζώα σε αυτές.

Οι μελέτες που υπάρχουν δείχνουν τα ζώα να ενεργούν πολύ περίεργα. Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης στο Μεξικό το 1991, οι επιστήμονες παρακολούθησαν αράχνες να γκρεμίζουν τους ιστούς τους κατά το πιο σκοτεινό μέρος της έκλειψης ενώ μόλις ο ήλιος επέστρεψε τους ξαναέχτισαν.

Στην Αριζόνα, οι επιστήμονες που συλλέγουν τζιτζίκια παρατήρησαν ότι σταμάτησαν να τραγουδούν όταν ο ήλιος είχε κρυφτεί κατά 50%. Χρειάστηκαν 40 λεπτά για να ξαναρχίσουν να κάνουν θόρυβο.

Εκατομμύρια Αμερικανοί έμειναν με καρφωμένα τα μάτια στον ουρανό για να θαυμάσουν το “μεσημεριανό σκοτάδι”.

Ακόμη οι καμηλοπαρδάλεις και οι μπαμπουίνοι εμφανίζουν ανήσυχη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των εκλείψεων, σύμφωνα με τη μελέτη Total Eclipse of the Zoo, κατά την οποία οι ερευνητές κατέγραψαν πώς αντέδρασαν τα ζώα στον ζωολογικό κήπο Riverbanks στη Νότια Καρολίνα το 2017. Ειδικότερα, οι καμηλοπαρδάλεις άρχισαν να «ταλαντεύονται» και οι μπαμπουίνοι συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί παρόλο που συνήθως χωρίζονται σε μικρές ομάδες.

Αντίστοιχα τα lorikeets, ένα πολύχρωμο είδος της οικογένειας των παπαγάλων, άρχισε «συντονισμένες επιθέσεις», έγιναν θορυβώδεις και στη συνέχεια βυθίστηκαν στη «σιωπή». Το 75% των ζώων του ζωολογικού κήπου αντέδρασε στην έκλειψη, σύμφωνα με τους ιθύνοντες.

Αλλά οι αντιδράσεις των ζώων στις εκλείψεις ηλίου παραμένουν σχετικά άγνωστες. Για το λόγο αυτό, τρεις σημαντικές μελέτες ζήτησαν από τους ανθρώπους να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για ζώα, έντομα και πτηνά που συμπεριφέρονται παράξενα κατά τη διάρκεια της έκλειψης.