Τον ρόλο ενός μεγάλου ειρηνοποιού ηγέτη στην παγκόσμια σκακιέρα επιδιώκει πλέον να παίξει η Κίνα, η οποία αξιοποιώντας την τακτική της διπλωματίας, αλλάζει τη στάση της και δηλώνει έτοιμη να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.
Η παρέμβαση της Κίνας έρχεται λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Βανγκ Γι και ο Ουκρανός ομολόγος του Ντμίτρο Κουλέμπα. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Κινέζος υπουργός δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος για τα γεγονός, αλλά και πρόθυμος να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στη διπλωματική οδό και τις συζητήσεις.
Με έναν μάλλον «έξυπνο» τρόπο, ωστόσο, η κινεζική πλευρά, σε σχετική ανακοίνωση της, αν και τονίζει πως «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών» αποφεύγει να πάρει θέση για τις αξιώσεις της Ρωσίας περί αναγνώρισης προσάρτισης της Κριμαίας και αυτονόμηση των περιοχών του Ντονμπάς.
Η αλλαγή στάσης της Κίνας ασφαλώς κι εκλαμβάνεται ως θετική εξέλιξη στη συνολικότερη αναταραχή που έχει δημιουργηθεί, αφού λίγο πριν την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία η κινεζική πλευρά είχε δηλώσει πως η επίθεση βασίζεται σε έναν «συνδυασμό παραγόντων», ενώ είχε παράλληλα επιρρίψει ευθύνες στην Ουκρανία, θεωρώντας πως με τη στάση της ενίσχυε τις εντάσεις και προκαλούσε την πιθανότητα ενός πολέμου.
Στο παγκόσμιο στερέωμα, μάλιστα, η συνεργασία Ρωσίας και Κίνας θεωρούνταν δεδομένη, αφού εκτός των καλών διαχρονικών σχέσεων τους, στη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, είχαν υπογραφτεί μια σειρά από διακρατικές συμφωνίες και συνεργασίες.
Παρ’ όλα αυτά, η Ουκρανία φαίνεται να κερδίζει από την συγκεκριμένη αλλαγή πλεύσης, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ο Ντμίτρο Κουμπέλα δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις για την «ετοιμότητα της Κίνας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να τερματίσει τον πόλεμο στο ουκρανικό έδαφος μέσω της διπλωματίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος που κατέχει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».