Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η παγκόσμια θερμοκρασία και τον φετινό Απρίλιο

Ο περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος θερμότερος Απρίλιος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, διαπίστωσαν Ευρωπαίοι επιστήμονες, χτυπώντας άλλο ένα καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή.

Ο περασμένος Απρίλιος ήταν 1,51 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, συνεχίζοντας την σχεδόν διετή τάση των μηνών που ξεπερνούν το συμβολικό αυτό όριο, ανέφερε η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Στην Ευρώπη, ο περασμένος Απρίλιος ήταν ο έκτος θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, ανέφερε το Copernicus.

Είκοσι ένας από τους τελευταίους 22 μήνες ξεπέρασαν το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου. Οι θερμοκρασίες για την περίοδο 12 μηνών μεταξύ Μαΐου 2024 και Απριλίου 2025 κατέγραψαν 1,58 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με το Copernicus.

Η σταθερή άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Κλιματική αλλαγή και Συμφωνία του Παρισιού

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, οι στόχοι της συμφωνίας αναφέρονται στη μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση σε διάστημα αρκετών δεκαετιών, όχι σε μεμονωμένους μήνες ή έτη.

Στην Ευρώπη, ο περασμένος Απρίλιος ήταν ο έκτος θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, ανέφερε το Copernicus. Απηχώντας τα ευρήματα άλλων επιστημόνων, ο οργανισμός σημείωσε επίσης ότι μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης, της Σκανδιναβίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει έλλειψη βροχοπτώσεων.

Οι θερμοκρασίες των ωκεανών παγκοσμίως εξακολουθούν επίσης να είναι ασυνήθιστα υψηλές, ανέφεραν οι επιστήμονες, με τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας εκτός των πολικών περιοχών να καταγράφουν 20,89°C – ακριβώς κάτω από το ρεκόρ του Απριλίου 2024. Οι θερμές θάλασσες εντείνουν τις καταιγίδες, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να προκαλέσουν ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες όταν χτυπήσουν την ξηρά.